Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) ir aprīkota ar pasaulē jaudīgākajiem teleskopiem un savus lidaparātus sūta uz aizvien tālākām planētām, līdz ar to arī uzņemt unikālus kadrus izdodas aizvien biežāk.

Piemēram, bezpilota lidaparāts "Curiosity" šobrīd pēta Marsa virsmu, bet "Cassini" ir ticis daudz tālāk - tā galamērķis ir Saturns.

Starp NASA galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem ir ne tikai Saules sistēmas debess ķermeņu izpēte, bet arī visas jauniegūtās informācijas nodošana visplašākajai publikai tai saprotamā veidā.

Tāpēc starp NASA rīcībā esošās aparatūras uzņemtajām fotogrāfijām ir gan tehniski kadri, gan ainas no kosmonautu sadzīves, gan arī vienkārši skaisti, kā arī kuriozi kadri.

Par tādu, piemēram, var dēvēt 2013. gada 6. septembrī uzņemtu fotogrāfiju, kurā redzams, kā Mēness atmosfēras pētīšanas aparāta (LADEE) palaišanas brīdī Virdžīnijā no bailēm un turbulences gaisā tiek uzmesta vardīte.

Bet visskaistāk, iespējams, izskatās krāšņie miglāji, kuriem sākumā atbilstoši asociācijām tiek doti poētiski nosaukumi - Raganas galvas miglājs (attēlā), Krabja miglājs, Zirga galvas miglājs.

Vēlāk gan arī tiem tiek piešķirti oficiāli nosaukumi, tāpēc Ziloņa snuķa miglājs astronomu aprindās nu jau zināms kā IC 1396A.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!