Foto: F64

Šīs nedēļas sākumā saņemti projekta Mars One trešās atlases rezultāti, un diemžēl Latvijas pārstāvis Pauls Irbins (attēlā) nav starp tiem 100 veiksminiekiem, kuri pietuvojušies ceļazīmes uz Marsu iegūšanai.

Jau vēstīts, ka Paulam bija izdevies izturēt divas iepriekšējās atlases - viņu kopā ar 1057 citiem kandidātiem izvēlējās no vairāk kā 200 tūkstošu lielā pieteikumu klāsta. Latvietis izturēja arī nākamo kārtu, kurā tika pārbaudīts pretendentu veselības stāvoklis, bet pēc trešā posma - videointervijas - viņš no tālākas cīņas izslēgts.

"Tā bija bēdīga ziņa. Sajūtas, protams, nav tās pašas labākās, jo sagatavošanās procesā tika ieguldīts daudz darba. Arī izredzes, manuprāt, bija labas, bet Mars One speciālistiem acīmredzot ir savi kritēriji," sarunā ar DELFI atzīst Irbins.

Viņš gan nav padevies - šogad Mars One plāno izsludināt vēl vienu pieteikšanos, lai sāktu meklēt Marsa kolonizācijas plāna rezervistus.

Kā skaidro Pauls, pēc tam, kad no šobrīd atlasītā simtnieka tiks izvēlēti 20 labākie, viņus sadalīs komandās, un gadījumā, ja vēlāk projekta laikā kāds no komandas izstāsies, dalību būs jāpārtrauc visai komandai. Šī iemesla dēļ projekta realizētājiem nepieciešami rezervisti.

"Jā, šobrīd mana iekšējā sajūta saka, ka es pieteikšos vēlreiz. Mērķis ir nosprausts, un ir jāizmanto visas iespējas," optimistiski noskaņots ir Pauls. Viņš arī norāda - šīs atlases procesā apgūtas daudz jaunas zināšanas un prasmes, kas noderēs ne tikai, piesakoties atkārtoti, bet arī turpinot izglītot Latvijas iedzīvotājus par kosmosu.

Jau vēstīts, ka projekts Mars One ir Holandes uzņēmēja Basa Lensdorpa iniciatīva. Tajā paredzēts piesaistīt reklāmdevēju līdzekļus, lai apmaksātu kosmiskās misijas izveidi pirmo cilvēku sūtīšanai uz Marsu.

Visus misijas sagatavošanas un realizēšanas aspektus paredzēts translēt televīzijā, tādejādi piesaistot papildus reklāmdevēju līdzekļus jaunu misiju organizēšanai. Misijas dalībnieku atgriešanās uz Zemes nav plānota.

Pauls ir dzimis Rīgā 1975. gada 19. martā, viņš ir precējies un divu dēlu tēvs. Mācījies Valmieras Valsts ģimnāzijā, studējis Latvijas Universitātē uzņēmējdarbības ekonomiku. Studiju laikā izveidojis un vadījis pasaulē lielākās studentu organizācijas AIESEC filiāli Latvijā.

"Interese par kosmosu un aviāciju man ir kopš bērnības, par ko jāpateicas arī vecākiem. Dalība šajā projektā būs labs iemesls veicināt Latvijas jauniešu interesi par visuma izpēti un apgūšanu.

Kosmosa industrija ir straujāk augošā industrija pasaulē, kur karjeras un biznesa iespējas pavērsies arī latviešiem," pēc tam, kad viņš iekļuva starp 1058 potenciālajiem marsiešiem, pieļāva Irbins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!