Foto: Reuters/Scanpix
Fiziķu grupa no Saūda Arābijas un Lielbritānijas izstrādājusi radioteleskopu, kas paredzēts jauna Mēness iestāšanās laika noteikšanai. Šis teleskops sliktas redzamības apstākļos palīdzēs sinhronizēt visu islāma valstu kalendārus.

Kā liecina raksts žurnālā "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", pētījumi parādījuši, ka teleskops ļaus novērot Mēnesi, kura leņķa attālums no Saules nepārsniegs divus grādus.

Ierīce veidota kā teleskops ar 3,7 metru diametru. Tā strādā diapazonā no viena līdz 100 gigaherciem, turklāt, kā liecina izmēģinājumi, optimālākais diapazons ir 10 gigaherci - tieši tajā tiek sasniegts vislabākais kontrasts kropļotas atmosfēras apstākļos.

Par mēneša pirmo dienu islāma kalendārā pieņemts uzskatīt jauna Mēness iestāšanos - tas sākas brīdī, kad tiek novērots mēness sirpja riets.

Mēness ciklus, uz kuriem balstīts kalendārs, ar astronomiskajām programmām var izskaitļot precīzi, tomēr oficiāla viena vai otra mēneša iestāšanās islāmā tiek apstiprināta tikai tad, kad minēto dabas parādību apstiprinājuši vismaz divi uzticami musulmaņi.

Atsevišķās valstīs šie novērojumi tiek veikti neatkarīgi, tāpēc reizēm mākoņu vai nepietiekamas redzamības dēļ vieni un tie paši reliģiskie svētki tiek atzīmēti citās dienās.

Teleskopa radītāji cer, ka šī ierīce palīdzēs tādos gadījumos, kad tieša Mēness novērošana ir apgrūtināta. Vai tāpat domās arī islāma valstu reliģiskie līderi, vēl nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!