Foto: Publicitātes foto
13 gadus vecais britu puisēns Džeimijs Edvardss (attēlā) kļuvis par jaunāko cilvēku pasaulē, kuram izdevies izgatavot kodolreaktoru.

Kā vēsta ārvalstu mediji, savu ierīci zēns bija spiests konstruēt savas skolas klasē, kad vietējā institūta fizikas katedra bija atteikusies ar viņu sadarboties.

Par laimi, amatieru konkursa uzvarētājs prata ievērot visas drošības prasības, un projekts tika pabeigts bez starpgadījumiem.

Tagad Džeimijs atzīts par jaunāko cilvēku pasaulē, kuram "no nulles" izdevies izraisīt kodolsintēzes procesu, savienojot divus ūdeņraža atomus un radot hēliju.

"Tas ir liels sasniegums, patiešām izcils. Es pats ar grūtībām tam varu noticēt, bet visi mani draugi domā, ka esmu traks," par savu darbu izteicies Džeimijs.

Zēns pēc mācībām skolā jau vairākus gadus apmeklē akadēmiju Prestonā, kur iegūst zināšanas par radiācijas izstarojumu. Reiz pat par naudu, ko radinieki viņam uzdāvinājuši Ziemassvētkos, zēns nopircis Geigera skaitītāju.

Džeimija iedvesmas avots bijis 14 gadus vecais amerikāņu skolnieks Teilors Vilsons no Nevadas, kurš 2008. gadā kļuva par jaunāko cilvēku, kurš uzbūvējis kodolreaktoru. Džeimijs nolēma viņu pārspēt un tādā veidā savu vārdu ierakstīt vēsturē.

Nopietni nolēmis labot amerikāņu rekordu, zēns vērsās pie speciālistiem no zinātniskajām katedrām, bet tās zēnu neņēma nopietni. Tāpēc vienīgā vieta, kur veikt eksperimentu, palika paša skolas laboratorija.

Zēnam palīdzēja skolas direktors Džims Hurigans, kurš šim projektam atvēlēja 4500 dolārus no skolas budžeta naudas.

Pēc vairāku mēnešu darbības reaktors bija pabeigts, bet to palaist tika nolemts dienu pirms Džeimija 14. dzimšanas dienas. Tad viņš fizikas ekspertu acu priekšā iedarbināja ierīci un uzmanīgi vēroja Geigera skaitītāja rādītājus, līdz pārliecinājās, ka molekulu savienošanās patiesi notikusi.

Džeimija eksperiments, protams, atkārto visu pasaules zinātnieku darbību, taču viņu radītājām ierīcēm ir daudz iespaidīgāki izmēri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!