Foto: F64

Viens no slavenākajiem latviešu kordiriģentiem Ints Teterovskis (attēlā) atklāj, ka tradicionāli par konservatīvu uzskatītā kormūzika mūsdienās nav iedomājama bez modernajām tehnoloģijām.

Pagātnē ir laiki, kad notis katram kora mēģinājumam vai koncertam tika drukātas, tagad tās tiek dziedātājiem nosūtītas elektroniskajā pastā un visbiežāk tiek "lasītas" no planšetēm un viedtālruņiem. Diriģents atzīst, ka tas ir daudz ērtāk, nekā nēsāt līdzi smagās nošu mapes, turklāt tas ir arī videi draudzīgi, jo netiek neapdomīgi tērēts papīrs un citi resursi.

"Mūsdienu mobilajām ierīcēm ir vēl viena priekšrocība, tās gandrīz vienmēr ir līdzi, planšete un mobilais mājās aizmirstas daudz retāk nekā papīri un piezīmju bloks, tāpēc visu svarīgāko glabāju tieši digitālā formātā. Turklāt telefonā vienmēr pieejami visi nepieciešamie materiāli, ja, piemēram, mēģinājumā ir vēlme mainīt plānoto repertuāru, ir lielākas improvizācijas iespējas," novērojis Teterovskis.

Diriģents profesionāliem mērķiem izmanto vairākas vērtīgas lietotnes, piemēram, Metronome. Jebkurš ar mūziku saistīts cilvēks novērtēs šo lietotni - jo tas ir ļoti ērts veids kā ātri pārbaudīt pareizo tonalitāti un citas ar skaņu saistītas lietas. Tā ir piemērota gan amatieriem, gan profesionāļiem.

Savukārt nošu bibliotēku Piascore, ko lieto gandrīz miljons cilvēku visā pasaulē ir ērta un unikāla ar to, ka tajā ir atrodama plaša nošu bibliotēka.

Diriģents viedtālruni un planšeti izmanto ne tikai darbā, bet arī atpūtā, jo Teterovskis ir ļoti aktīvs sociālo tīklu lietotājs. Īpaši viņam patīk savos profilos publicēt fotogrāfijas no dažādām Latvijas vietām, kas diriģentam šķiet īpaši skaistas un unikālas.

"Gan darba specifikas dēļ, gan arī paša prieka pēc bieži ceļoju, tāpēc saviem brīvdienu un ceļojumu iespaidiem aktīvi dalos sociālajos tīklos. Savos sociālo mediju kontos publicēju bildes no vietām, kas man pašam šķiet apbrīnas vērtas un iedvesmojošas. Tādā veidā ne tikai dalos savā pieredzē ar draugiem, bet arī popularizēju Latvijas valsti un brīnišķīgo dabu cilvēkiem ārvalstīs," atzīst diriģents.

Teterovskis savas karjeras laikā strādājis gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, tādēļ savu viedtālruni bieži izmantojis spilgtāko un skaistāko dzīves mirkļu iemūžināšanai. Diriģents tālruni bieži izmanto kā fotoaparātu - tas ir daudz ērtāk un komfortablāk - nav jānēsā līdzi liels aparāts un jebkurā brīdī var tālruni ātri un ērti izņemt no kabatas.

Tāpat viedtālrunis tiek izmantots arī dažādiem vaļaspriekiem un sporta aktivitāšu veikšanai. Tā kā diriģents ir aizrautīgs dabas mīļotājs, reizēm Teterovskis nodarbojas ar pasaulē populāro GPS spēli - geocachingu jeb slēpņošanu. 

Šī spēle ietver "dārgumu" paslēpšanu un to meklēšanu, publicējot koordinātes internetā. Tādā veidā citi spēles dalībnieki var piedalīties šo "dārgumu" meklēšanā. Lai veiksmīgi orientētos vidē un atrastu "apslēpto mantu", Teterovskis izmanto Geocaching lietotni.

Lai dienas skrējienā un aizņemtībā atvilktu elpu, diriģents bieži apmeklē kafejnīcu Coffe Inn. "Jau kādu laiku atpakaļ savu lojalitātes karti nomainīju pret Coffe In LV lietotni. Tā ir daudz ērtāk, nav jānēsā līdzi lieks plastmasas gabals un ar lietotnes palīdzību varu saņemt visas klientu priekšrocības un vēl papildu bonusus," priecājas diriģents.

Lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu pēc iespējas pilnvērtīgāk izmantot savu viedtālruni, Latvijas Mobilais Telefons (LMT) radījis Viedtālruņa zinību ciemu, kurā iespējams uzzināt un iemācīties daudz jauna par viedtālruņa sniegtajām iespējām. Plašāka informācija pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!