Padomju Savienībā filmas panākumi tika izvērtēti savādāk nekā mūsdienu Krievijā vai citās valstīs – proti, tika ņemts vērā pārdoto biļešu skaits pirmajā nomas gadā, nevis filmas iznākšanas gadā.

Piemēram, ja filma uz kinoekrāniem iznāca 1979. gada rudenī, tad tika aprēķināts 1980. gadā nopirkto biļešu skaits, un šis rādītājs bija noteicošais.

Kino eksperti apkopojuši datus par padomju gados skatītākajām filmām, un pirmais desmitnieks izskatās šādi.

Topa desmitajā vietā ierindojusies režisora Staņislava Rostocka 1972. gadā uzņemtā divsēriju filma Bet rītausmas šeit klusas, kuru 1973. gadā noskatījās 66 miljoni cilvēku.

Devītajā vietā ir Edmonda Keosajana 1968. gada filma Nenotveramo jaunie piedzīvojumi, ko 1969. gadā noskatījās 66,2 miljoni cilvēku. (Interesanti, ka pirmo filmu - Nenotveramie atriebēji - gadu iepriekš noskatījās "tikai" 54 miljoni.)

Astotajā vietā ir četru sēriju mākslas filma Vairogs un zobens, ko 1968. gadā uzņēma režisors Vladimirs Basovs - šo filmu, kas vēsta par Otro pasaules karu, noskatījās 68,3 miljoni cilvēku.

Septītajā vietā ir Leonīda Gaidaja 1965. gada komēdija Operācija "I" un citi Šurika piedzīvojumi, ko gadu vēlāk redzēja 69,6 miljoni cilvēku visā padomju valstī.

Pēc Artūra Heilija slavenā romāna Lidosta iznākšanas Holivudā parādījās daudz filmu par lidmašīnu katastrofām, taču Padomju Savienībās tās nerādīja. PSRS pilsoņiem bija iespēja noskatīties pašiem savu filmu - Aleksandra Mitas katastrofu filmu Ekipāža, ko 1980. gadā redzēja 71,1 miljons cilvēku.

Piektajā vietā ierindojusies Andreja Tutiškina muzikālā komēdija Kāzas Maļinovkā, ko 1967. gadā noskatījās 74,6 miljoni padomju kino mīļotāju.

Ceturtajā vietā ir vēl viena Leonīda Gaidaja filma Kaukāza gūstekne, jeb Šurika jaunie piedzīvojumi. 1967. gadā to skatījās visvairāk, un rezultātā tika pārdoti 76,5 miljoni biļešu.

Un arī trešajā vietā ierindojusies klasiska Leonīda Gaidaja komēdija - Briljantu roka. Filma iznāca 1968. gadā, bet 1969. gadā to noskatījās 76,7 miljoni cilvēku.

Topa otro vietu ieņem režisora Vladimira Meņšova "oskarotā" filma Maskava asarām netic, kuras auditorija 1980. gadā bija 84,4 miljoni cilvēku.

Savukārt šī topa līdere ir 1979. gada rudenī uz ekrāniem iznākusī filma XX gadsimta pirāti, ko 1980. gadā noskatījās 87,6 miljoni cilvēku, un šis rekords nav pārspēts arī mūsdienu Krievijā. (Līdz 1990. gadam to kopumā bija noskatījušies 120 miljoni cilvēku.)

Šī režisors Borisa Durova lente tiek dēvēta par "pirmo padomju bojeviku" - padomju cilvēks tajā pirmo reizi varēja vērot karatē elementus, bet galvenās lomas atveidotājs Nikolajs Jerjomenko vēl daudzus gadus nespēja iejusties jebkādā citā ampluā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!