Foto: Vida Press
Faraons Tutanhamons ir viens no pazīstamākajiem Ēģiptes valdniekiem, kurš parasti tiek atveidots kā majestātiska un dievišķa būtne, taču patiesībā jaunietis, kurš nomira aptuveni 18 gadu vecumā, vairāk izskatījās kā nīkulis.

Pie šāda secinājuma nonākusi zinātnieku komanda Itālijas Mūmiju institūta vadītāja Alberta Cinka vadībā, kura sagatavojusi dokumentālo filmu Tutankhamun: The Truth Uncovered, kas šajā nedēļas nogalē būs skatāms kanālā BBC One.

Speciālisti izskaitļojuši, ka Tutanhamons, kurš dzīvoja XIV gadsimtā pirms mūsu ēras, bijis ar šķībiem zobiem, kleinām kājelēm un ļoti sievišķīgiem gurniem.

Kā vēsta ārvalstu mediji, šis ir bijis detalizētākais faraona mirstīgo atlieku pētījums, un Tutanhamona "virtuālā autopsija" veidota no vairāk nekā 2000 datora skenējumiem.

Savukārt Tutanhamona ģimenes locekļu ģenētiskā analīze parādījusi, ka viņa vecāki bijuši brālis un māsa.

Lai gan laulības tuvu radinieku starpā Ēģiptes karaliskajā dinastijā nav nekas neparasts, zinātnieki uzskata, ka tieši tas bijis iemesls Tutanhamona fiziskajam vājumam, ko izraisījis hormonu disbalanss.

Tāpat viņa ģimenes medicīnas vēsture, iespējams, vainojama faraona pāragrajā nāvē vēlīnos tīņa gados.

Saskaņā ar dažādiem mītiem un mūsdienu pētījumiem Tutanhamons 1323. gadā pirms mūsu ēras vai nu tika nogalināts, vai arī gāja bojā "satiksmes negadījumā" - proti, viņa kaulus sadragāja kaujas rati.

Taču tagad zinātnieki vairāk sliecas domāt, ka Tutanhamons drīzāk nomira no iedzimtas slimības, jo tikai viens kaulu lūzums konstatēts pirms nāves, bet kleino kāju dēļ viņš, visticamāk, nevarēja piedalīties kaujas ratu sacīkstēs.

Tutanhamons pārstāv Senās Ēģiptes valdnieku 18. dinastiju un dzīvoja laikā, ko Ēģiptes vēsturē pazīst kā Jauno karalisti. Viņš par faraonu kļuva deviņu gadu vecumā un paspēja valdīt vien aptuveni desmit gadus, līdz mira neskaidros apstākļos.

Iespējams, tieši ietekmīgu padomdevēju dēļ īsajā periodā viņš paspēja radikāli mainīt valsts reliģisko politiku, kā arī galvaspilsētu pārvietoja uz Tēbām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!