Foto: Vida Press
No Ēģiptes faraona Tutanhamona (attēlā) kapeņu atvēršanas pagājuši gandrīz 100 gadi, tomēr jaunā faraona apbedīšanas vieta sagādā arvien jaunas mīklas un pārsteigumus pētniekiem.

Viens no dīvainākajiem rituāliem, kas pirms apbedīšanas veikts ar Tutanhamonu, ir viņa dzimulocekļa iebalzamēšana 90 grādu leņķī. Tagad šis noslēpums esot atminēts.

Ēģiptologi no ASV universitātes Kairā apgalvo, ka faraona dzimumorgāns šādi iebalzamēts cerībā izbiedēt tā laika reliģiskos revolucionārus un lai tuvinātu viņu Ozīrisam - pazemes un mirušo dievam.

Kā norāda zinātnieki, Tutanhamona nāves brīdī (1323. gadā pirms mūsu ēras) valsts atradusies uz reliģiskās revolūcijas robežas.

Tiek uzskatīts, ka Tutanhamona tēvs Ehnatons vēlējies iznīcināt ticību ēģiptiešu dieviem un tā vietā pielūgt saules disku Atenu jeb Atonu.

Tutanhamons, cenšoties apslāpēt šo revolūciju, lauza kāju un gāja bojā no infekcijas brūcē. 2010. gadā veiktas DNS analīzes apstiprinājušas malārijas pēdas faraona organismā. (Saskaņā ar jaunāko hipotēzi Tutanhamons miris ceļu satiksmes negadījumā.)

Kā uzskata pētnieki, mumifikācijas laikā tika pieņemts lēmums ne vien iebalzamēt peni erekcijas stāvoklī, bet arī Tutanhamona ķermeni pārklāt ar melnu šķidrumu (pēc analoģijas ar Ozīrisa ķermeņa krāsu), kā arī izņemt faraona sirdi.

Tāpat uz faraona ķermeņa netika atrasts sirds skarabejs - amulets, kas parasti ticis uzlikts mirušajiem, simbolizējot viņu "caurlaidi" uz mirušo pasauli un augšāmcelšanos. (Reliģiskie teksti liecina, ka Ozīrisa sirdi izņēmis viņa brālis Sets, kurš to apbedījis atsevišķi.)

Šie trīs rituāli, pēc profesora Salima Ikrama teiktā, izdarīti, lai cilvēki domātu, ka Tutanhomons bijis pazemes valstības dievs.

"Penis ereģētā stāvoklī ir efektīvākais Ozīrisa izsaukšanas veids. Būtībā dzimumorgāns ir atdzimšanas un augšāmcelšanās simbolu kvintesence, kas tika radīta par godu Ozīrisam," savā zinātniskajā darbā norādījis Ikrams.

Tutanhamons, kurš kļuva par faraonu 10 gadu vecumā 1333. gadā pirms mūsu ēras, nomira pēc deviņiem valdīšanas gadiem. Tutanhamons pārstāv Senās Ēģiptes valdnieku 18. dinastiju un dzīvoja laikā, ko Ēģiptes vēsturē pazīst kā Jauno karaļvalsti.

Iespējams, tieši ietekmīgu padomdevēju dēļ īsā laika periodā viņš paspēja radikāli reorganizēt valsts reliģisko politiku, kā arī galvaspilsētu pārvietoja atpakaļ uz Tēbām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!