Foto: Publicitātes foto

Slavenais īru rakstnieks Oskars Vailds par apsūdzībām sodomijā 1895. gadā tika nosūtīts uz Redingas cietumu, kur pavadīja divus gadus, taču arī tur viņam esot bijis mīļākais, kura vārdu vēsturnieki atklājuši tikai tagad.

Šis cilvēks esot melnstrādnieks un nelabojams zaglis Henrijs Bušnels (attēlā), kurš par līdzīgiem pārkāpumiem laika posmā no 1892. līdz 1911. gadam cietumā ir sēdējis 21 reizi.

Taču tieši šo cilvēku Vailds vēstulēs draugiem aprakstījis kā savu "tumšacaino puisēnu" (a litte dark-eyed chap), kuram viņš esot bijis ļoti pieķēries.

Pie šāda secinājuma nonākuši Redingas universitātes pētnieki, kuri atraduši līdz šim nezināmas XIX gadsimta beigu cietuma fotogrāfijas. Domājams, ka šīs Bušnela bildes no cietuma ir vienīgās, kas viņa dzīves laikā uzņemtas.

Gan laika posms, kad Bušnels atradās cietumā, gan mīļotā vīrieša apraksts Vailda vēstulēs licis secināt, ka tieši Bušnels varētu būt bijis cilvēks, kas Redingas cietumā kliedējis rakstnieka skumjas.

"Domāju, ka ir liela varbūtība, ka Vaildam bija romantiskas attiecības ar Bušnelu - Vaildam viņš patika un šķita interesants, taču nav iespējams noskaidrot, vai viņi bija mīļākie arī seksuālā ziņā.

Lieta tāda, ka Viktorijas laika cietumos ierasta prakse bija vieninieku kameras, un ieslodzītie pat nedrīkstēja viens ar otru sarunāties. Taču pērkamu cilvēku sabiedrībā viss ir iespējams," komentējis pētījuma vadītājs profesors Pīters Stounelijs.

Kā vēsta britu mediji, šīs Bušnela, kā arī daudzu citu Redingas cietuma ieslodzīto fotogrāfijas no nākamās nedēļas būs apskatāmas īpašā izstādē Oscar Wilde and Reading Gaol.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!