Foto: AFP/Scanpix
Francijas ziemeļu pilsētā Amjēnā arheologi atraduši jaunu "paleolīta Venēru" – kailas sievietes statueti ar lielām krūtīm un lielu dibenu, ko viņi salikuši kopā no kaļķakmens atlūzām.

Kā vēsta ziņu aģentūra France Presse, savulaik šādu figūriņu atrasts daudz, taču pēdējo 50 gadu laikā neviena "Venēra" nav bijusi atrasta. Šīs figūriņas ir senākās zināmās kailu sieviešu skulptūras cilvēces vēsturē.

Arheologi cerējuši atrast standarta kaulu un krama darbarīku komplektu, taču uzdūrušies kaļķakmens kaudzei, kurā daudzi gabaliņi šķita apstrādāti. Vienā vakarā tika savākti 20 fragmenti, un zinātnieki saprata, ka viņu priekšā ir pazīstamā figūriņa 12 centimetru augstumā.

Radioaktīvā oglekļa analīze parādīja, ka objekta vecums ir 23 000 gadu, un, gluži tāpat kā citas paleolīta Venēras, arī šī statuete izceļas ar akcentētām krūtīm un dibenu, bet galva un rokas attēlotas ļoti minimāli.

Kopumā Eiropā atrastas aptuveni 100 šādas figūriņas, lielākoties Krievijā un Centrāleiropā. Francijā līdz šim atrastas 15 "Venēras", turklāt līdz šim visas - valsts dienvidrietumos.

Par "paleolīta Venērām" sauc sieviešu statuetes, kas veidotas vēlā paleolīta periodā. Lielākoties to pazīmju starpā ir attēloto sieviešu tuklums vai grūtniecība, bet rokas un galva ir mazas vai nav nemaz.

Kas attiecas uz statuešu funkciju, zinātnieki joprojām nav nonākuši pie vienota slēdziena. Tiek uzskatīts, ka statuetes kalpojušas kā talismani, auglības simboli, pornogrāfiski attēli vai rituālu darbību elementi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!