Foto: Vida Press

Trešā reiha vadonis, nacistu līderis Ādolfs Hitlers ir viena no visvairāk apspriestajām vēstures personībām, un daudzus gadus pēc viņa nāves joprojām reti kurš spēj palikt vienaldzīgs, kad tiek atklāti kādi interesanti fakti par viņa dzīvi.

Izdevums "The Daily Mail" šomēnes slavas saulīte izcēlis senas vēstules, kuras savai māsai savulaik rakstījusi Hitlera personīgā šefpavāre Konstance Manciarli, kura pie fīrera sākusi strādāt, kad bijusi aptuveni 23 gadus veca.

Konstance par Hitlera garšas kārpiņām un vēderu rūpējusies no 1943. gada līdz pat viņa nāvei 1945. gadā. Savukārt vēsturnieku rīcībā nonākušas vēstules atklāj nelielu ieskatu viņas darba aizkulisēs, un pavāre privātajās sarakstēs nav slēpusi – viņai nācies ļoti nopūlēties, lai izdabātu fīrera kaprīzēm.

Hitlers bijis ļoti izvēlīgs un prasīgs, un Konstance savai māsai vienā no vēstulēm atklājusi, ka viņa, sastādot ēdienkarti, kas būtu pa prātam nacistu līderim, saskārusies ar neiedomājamām grūtībām.

"Es nepārspīlēju. Esmu saskārusies ar lielām grūtībām, par kurām nedrīkstu stāstīt," "Mail Online" citējis Konstances rakstīto.

Hitlers, kā zināms, bija veģetārietis un liesas problēmu dēļ ievēroja striktu diētu, un, lai gan Konstancei bija plašas zināšanas par svaigēšanu un veģetārismu, viņu nospiedusi lielā atbildības nasta, kas nākusi komplektā ar strādāšanu par diktatora personīgo šefpavāru.

Turklāt Konstancei nebija daudz iespēju izpausties – viņa atklājusi, ka Hitlera iecienītāko ēdienu saraksta augšgalā bijusi prosa, biezpiena siers ar linsēklu eļļu, savukārt kā gaļas aizstājēju viņš labprāt ēdis sakapātas sēnes. Saldajā ēdienā Hitlers bija iecienījis rīvētus ābolus.

Tiesa, vēlāk Hitlers zaudējis kontroli. Konstancei viņa kalnu rezidencē Bavārijas Alpos nācies katru dienu cept kūkas un citus konditorejas izstrādājumus. "Es katru dienu daudz gatavoju, parasti to daru vairākas stundas, bet vakarā viss vienmēr ir apēsts," vēstulē rakstījusi šefpavāre. Atgādinām, ka arī Hitlera bijusī kalpone pirms pāris gadiem atklāja, ka fīrers bijis liels saldummīlis un naktīs labprāt mielojies ar tortēm.

To, ka Hitlers ļoti uzticējies savai šefpavārei, apliecina arī tas, ka Konstance tika uzaicināta līdzi uz bunkuru Berlīnē, kur nacistu vadonis pavadīja savu mūža nogali un izdarīja pašnāvību. Vēl jo vairāk – vēsturnieki atklājuši, ka Konstance gatavojusi Hitleram viņa pēdējo maltīti.

1945. gada 30. aprīļa vakarā Konstance pagatavojusi vārītas olas un kartupeļu biezputru, nemaz nenojaušot, ka Hitlers jau izdarījis pašnāvību.

Divas dienas pēc Hitlera nāves Konstance kopā ar citiem fīrera līdzgaitniekiem pameta bunkuru, un kopš tā laika nekas par viņu vairs nav dzirdēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!