Foto: Vida Press
Anglijas karalienes Viktorijas ēra (no 1837. līdz 1901. gadam) stereotipiski asociējas ar ļoti konservatīvu sabiedrības uzvedību, taču tas bija arī laiks, kad radās ļoti daudzi no mūsdienās tik ierastajiem inženiertehnikas izgudrojumiem.

Tiesa, ne visi no tiem tika īstenoti un ieviesti sadzīvē - daži šķita pārāk neprātīgi pat šim straujajam laikmetam

Tagad, apmēram 150 gadus pēc to izgudrošanas, Lielbritānijas Nacionālā arhīva līdzstrādniece Džūlija Holza laidusi klajā grāmatu Izgudrojumi, kas nemainīja pasauli (Inventions That Didn't Change the World), un tajā pirmo reizi apkopotas daudzas no šīm dīvainajām idejām.

Kā redzams grāmatas lappusēs, tolaik izgudrotas tādas ierīces kā kravate, kas neļauj cilvēku nožņaugt, hūte ar ventilāciju, korsete ar piepūšamām krūtīm, pārnēsājama matu ķemmēšanas mašīna, ierīce, kas apvieno nazi un dakšiņu, portatīva duša, dubultbrilles u.c.

Kā medijiem skaidrojusi grāmatas autore, lielākoties šie izgudrojumi reģistrēti Derīguma skiču aktā, kas ar autortiesībām aizsargāja "noderīgus" izgudrojumus, jo patentēšanas procedūra bija ilga un dārga.

"Tie bija traki laiki - mediķi reģistrēja ķirurģisko instrumentu skices, bet pavāri - virtuves piederumu dizainu. Lai gan šobrīd daudzi no šiem izgudrojumiem šķiet neizprotami dīvaini, daudzi no tiem konkrētā laikmeta kontekstā iegūst pilnīgi citu jēgu.

Piemēram, pretnožņaugšanas kravatei bija būtiska nozīme, jo tolaik cilvēki baidījās, ka izbēguši noziedznieki aplaupa un nožņaudz cilvēkus, kā tas bija noticis pat ar premjerministru. Bet, protams, lielākā daļa no šīm idejām palika nerealizētas," skaidrojusi Holza.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!