Foto: Vida Press
Viens no labāk zināmajiem divdesmitā gadsimta ASV kultu līderiem Čārlzs Mensons izvēlējās auglīgu laiku savas vīzijas sēšanai sekotāju galvās. Bija sešdesmito gadu izskaņa, TV ekrānos plosījās Vjetnamas karš un afroamerikāņu protesti, gaisā vēdīja dumpīga rokmūzika, zālītes dūmi un brīvā mīlestība. Miljoniem jaunu cilvēku klīda pa ASV, meklēdami progresīvu alternatīvu tam, ko viņiem gadiem borējusi skola, vecāki un pastāvošā iekārta. Saukts par "vīru, kurš nogalināja sešdesmitos", rūdītais noziedznieks un prasmīgais manipulators Mensons pulcēja ap sevi viegli ietekmējamus, problemātiskus jauniešus, kuri kaut ko meklēja. Kāds meklēja pazaudētās mājas, kāds – atzinību, bet cits – atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem.

Mensons lieliski izprata cilvēkus. Izmantojot šo cietumā apgūto prasmi, kā arī halucinogēnās narkotikas, narcisisma un šizofrēnijas pārņemtais kulta līderis lika saviem sekotājiem ticēt, ka ir Jēzus un Sātans vienā personā. Pārdabisko spēju dēļ viņam esot lemts kļūt par lielāko rokzvaigzni vēsturē, aizēnojot pat "Bītlus", kurus Mensons ļoti cienīja, saskatīdams viņu dziesmās pareģojumus par apokaliptisku pilsoņu karu starp afroamerikāņiem un balto rasi.

Kad Mensons saprata, ka "plāns A" ir izgāzies un Losandželosas mūzikas elite nekad neuzņems savās rindās viņu, sīku noziedznieku un klaidoni, viņš ķērās pie "plāna B" – pietuvināt "Bītlu" dziesmās apstiprināto pareģojumu par rasu karu jeb "Helter Skelter", pēc kura "Mensona ģimene" varēs valdīt pār Ameriku. Lai izraisītu "Helter Skelter", Mensons lika saviem sekotājiem veikt vairākas nežēlīgas slepkavības bagātu cilvēku savrupmājās Holivudas kalnos, atstājot noziegumu vietās zīmes, kas noveltu vainu uz afroamerikāņu paramilitāro grupējumu "Melnās panteras".

Par zināmākajiem upuriem kļuva divdesmit sešus gadus vecā aktrise Šerona Teita un viņas draugi, kā arī pārtikas mazumtirdzniecības ķēdes īpašnieks Leno Labjanka ar sievu Rozmariju.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
"Mensona ģimene" sastāvēja no vairākiem desmitiem tīņu un divdesmitgadnieku. Uz Mensona sekotāju sirdsapziņas ir vismaz deviņas (atklātas) slepkavības, neskaitāmas ielaušanās, kredītkaršu zādzības, krāpšanas, narkotiku noziegumi, automobiļu zādzības, bruņotas laupīšanas un viens atentāta mēģinājums pret prezidentu.

Astoņdesmit trīs gadus vecais vīrs ar caururbjošajām acīm un kāškrusta tetovējumu pierē atvadījās no dzīves šī gada 19. novembrī pēc teju pusgadsimtu ilga ieslodzījuma. Lielākā daļa viņa sekotāju, būdami krietni jaunāki, joprojām vada savas dienas, dažs ieslodzījumā, dažs brīvībā. Turpinājumā apkopoti dažu pazīstamāko "Mensona ģimenes" locekļu stāsti.

Vidusskolas princese Leslija van Hotena

Foto: Vida Press
Leslija Van Hotena (attēlā pirmā no kreisās) uzauga vidusšķiras ģimenē kādā no Losandželosas piepilsētām kopā ar pieņemtu jaunāku korejiešu izcelsmes māsu un brāli. Pēc vecāku šķiršanās viņa sāka lietot LSD, amfetamīnu un marihuānu, kā arī piecpadsmit gadu vecumā aizbēga no mājām, taču drīz atgriezās, lai pabeigtu vidusskolu. Skolas gaitās raksturota kā atraktīva, atlētiska un aktīva. Kad Leslija septiņpadsmit gadu vecumā palika stāvoklī, māte viņai lika izdarīt "izsauktu spontāno abortu", jo auglis bija attīstījies pārāk ilgi, lai veiktu vienkāršu abortu. Van Hotena apgalvo, ka šis notikums licis viņai just dziļu emocionālu tukšumu, kas ātri piepildījies ar dusmām pret māti.

Psihiatriskās ekspertīzes veicēji van Hotenu raksturoja kā "psiholoģiski pielādētu ieroci, kurš izšāva sarežģītas dīvainu un maz ticamu sakritību mijiedarbības rezultātā". Speciālisti viegli aizkaitināmajā meitenē saskatīja mazu, izlutinātu princesi, kuras impulsīvais raksturs veidojies jau agrā bērnībā. Lai gan, salīdzinot ar citām "ģimenes" sievietēm, van Hotena raksturota kā mazāk uzticīga Mensonam, viņa piedalījās Labjanku slepkavībās, un viņai tika piespriests nāvessods, kas vēlāk tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Esot cietumā, Leslija van Hotena ieguvusi grādu angļu literatūrā, bijusi cietuma avīzes redaktore, šuvusi apģērbu bezpajumtniekiem un rakstījusi īsas noveles. Lai gan viņas ieslodzījuma vēsturē nav neviena pārkāpuma, priekšlaicīga atbrīvošana viņai atteikta divdesmit reizes. 2013. gadā komisija savu atteikumu pamatoja ar pašas van Hotenas nespēju paskaidrot, kā "cilvēks ar viņas inteliģenci un pozitīvo raksturojumu spēj izdarīt tik cietsirdīgas un zvērīgas slepkavības".

Sliktā meitene Sjūzena Etkinsa (1948–2009)

Foto: AP/Scanpix/LETA
Etkinsa, raksturota kā viena no nežēlīgākajām Mensona kulta dalībniecēm, izkliedza vārdus "Sieviete, man nav žēlastības, ko tev dot!", ar vairākiem naža dūrieniem nogalinot devītajā grūtniecības mēnesī esošo aktrisi Šeronu Teitu.

Būdama tikai 19 gadus veca, pieklīstot "Mensona ģimenei", Sjūzena jau bija paspējusi tikt pie raibas biogrāfijas. Pēc bēgšanas no alkoholiķa tēva viņa pastrādāja virkni bruņotu laupīšanu ar diviem recidīvistiem, pavadīja dažus mēnešus Oregonas cietumā un piedalījās toplesa izrādē "Raganas sabats", kuru organizēja Sātana baznīcas dibinātājs Antons Šandors Lavejs. Tomēr Mensona psiholoģiskā ietekme, pastiprināta ar LSD, lika pastrādāt daudz briesmīgākas lietas. Etkinsa tika apsūdzēta astoņās slepkavībās, un viņai tika piespriests nāvessods, kurš tika nomainīts pret mūža ieslodzījumu 1972. gadā, kad Kalifornijas Augstākā tiesa uz nenoteiktu laiku atcēla nāvessodus.

Ieslodzījumā Etkinsa pieņēma kristietību un sarakstīja grāmatu par savu dzīvi ar Mensonu. 2008. gadā Etkinsa uzzināja, ka smadzeņu vēža dēļ viņai atlicis dzīvot ne ilgāk par sešiem mēnešiem. Viņa iesniedza lūgumu par atbrīvošanu, lai pavadītu atlikušos mēnešus tuvinieku lokā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sjūzenas Etkinsas pēdējā sēde par priekšlaicīgu atbrīvošanu notika 2009. gadā, un tās laikā ieslodzītā vairs nespēja patstāvīgi pārvietoties un atbildēt uz jautājumiem, jo astoņdesmit pieci procenti viņas ķermeņa bija paralizēti slimības dēļ. Atbrīvošana viņai tika atteikta. Dažas nedēļas vēlāk viņa mira, būdama 61 gadu veca.

Neglītais pīlēns Patrīcija Krenvinkela

Foto: AP/Scanpix/LETA
Čārlzs Mensons savaldzināja divdesmit gadus veco Patrīciju Krenvinkelu tik spēcīgi, ka viņa uzreiz izlēma pievienoties "ģimenei", pametot savu dzīvokli prestižajā Manhetenbīčas rajonā, automobili, darbu un algu par pēdējo mēnesi. Kā viņa atzina vēlāk, neviens cits pirms Mensona viņu nekad nebija nosaucis par skaistu. Pēc 18 mēnešus ilga narkotiku un seksa pilna ceļojuma vecā skolas autobusā cauri ASV rietumiem viņa kopā ar citiem Mensona apburtajiem jauniešiem ievācās daļēji pamestajā Spana rančo. Sniedzot liecības, viņa idealizēja "ģimenes" agrīnās dienas: "Mēs bijām kā meža nimfas un meža radījumi. Mēs skrējām cauri mežam ar ziediem matos un Čārlzs – ar nelielu flautu."

1969. gada augustā Krenvinkela kopā ar līdzdalībniekiem ielauzās Teitu un Labjanku rezidencēs. Viņa ar vairākiem naža dūrieniem noslepkavoja Ebigailu Foldžeri, kā arī Rozmariju Labjanku un izgrieza uzrakstu "KARŠ" uz nogalinātā Leno Labjankas vēdera.

Foto: AP/Scanpix/LETA
Patrīcija Krenvinkela bija paraugieslodzītā. Kopā ar Lesliju van Hotenu bijusi padomdevēja jauniešiem, kas iesaistīti narkotiku noziegumos, pabeigusi datu apstrādes kursus un spēlējusi cietuma softbola komandā. Tāpat viņa izteikusi dziļu nožēlu par piedalīšanos slepkavībās.

Krenvinkelai priekšlaicīga atbrīvošana atteikta četrpadsmit reizes. Pēdējo atteikumu viņa saņēma 2017. gada jūnijā. Nākamā iespēja stāties komisijas priekšā viņai būs 2022. gadā.

Mensona labā roka Čārlzs Vatsons

Foto: AP/Scanpix/LETA
Čārlzs "Tekss" Vatsons uzauga Teksasas pilsētā Farmersvilā, kur spēlēja vidusskolas futbola komandā un bija priekšzīmīgs skolēns. Pēc Losandželosas apmeklējuma viņu sāka fascinēt psihodēliskā un raibā Rietumkrasta pilsētas mūzikas dzīve, un drīz viņš pievienojās "Mensona ģimenei".

Tekss Vatsons lepni sevi dēvēja par "Čārlza Mensona labo roku". Kad Vatsons, Krenvinkela un Etkinsa ar ieročiem ielauzās Šeronas Teitas savrupmājā, pārbiedētā aktrise un viņas viesi jautāja, kas tos sagaida un kādas ir iebrucēju vēlmes. Vatsons tiem atbildēja: "Es esmu sātans. Un es šeit ierados, lai paveiktu sātana darbu." Pēc slepkavībām Vatsons aizbēga uz dzimto Teksasu, kur tika apcietināts un deviņus mēnešus centās dažādos veidos novilcināt izdošanu tiesāšanai Kalifornijas pavalstī. Par līdzdalību vismaz astoņās slepkavībās viņam tika piespriests nāvessods, kas 1972. gadā tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu.

Čārlzs Vatsons ieslodzījumā kļuva par kristieti, kā arī apprecējās un, izmantojot laulības vizītes, kuras uz mūžu ieslodzītajiem bija atļautas līdz pat 1996. gadam, kļuvis par četru bērnu tēvu. Viņa divdesmit četrus gadus ilgā laulība tika šķirta 2003. gadā, jo sieva, ar kuru Teksam joprojām ir draudzīgas attiecības, pēkšņi satika citu vīrieti. Čārlzs Vatsons cietumā kļuvis par ordinētu garīdznieku, kā arī ieguvis bakalaura grādu biznesa vadībā. Kalifornijā bāzētā sabiedriskā organizācija "Pilsoņi par taisnību" ar noslepkavotās aktrises Šeronas Teitas tuvinieku atbalstu savākusi vismaz astoņdesmit tūkstošus parakstu petīcijai pret Vatsona priekšlaicīgu atbrīvošanu.

Linete Froma: 34 gadi cietumā par neveiksmīgu atentātu

Foto: AP/Scanpix/LETA
Linete "Skvīkija" Froma pievienojās Mensona bandai neilgi pēc strīda ar tēvu, kura rezultātā jauniete bija palikusi bez pajumtes. Iesauku "Skvīkija" viņai deva "ģimenes" apdzīvotā rančo īpašnieks Džordžs Spans (viņš ir vairāku bandas dalībnieku iesauku autors). Brīžos, kad Spans pieskārās viņas kājām, Froma mēdza izdot spiedzošas skaņas. Apmaiņā pret atļauju izmantot viņa īpašumu Mensons piedāvāja Spanam savas bandas sievietes, kuras aprūpēja gandrīz aklo sirmgalvi, kā arī sniedza tam seksuāla rakstura pakalpojumus.

Froma nepiedalījās nevienā no bandas pastrādātajām slepkavībām, taču, solidarizējoties ar biedriem uz apsūdzēto sola, iegrieza sev pierē krustu un nedēļām sēdēja tiesas nama priekšā ar citiem "ģimenes" locekļiem, kritizējot pastāvošo iekārtu un sludinot Mensona apokaliptiskās idejas.

1975. gadā prezidenta vizītes laikā Sakramento Skvīkija notēmēja savu četrdesmit piektā kalibra koltu Džeralda Forda virzienā, taču šāviens neatskanēja, jo patrontelpa bija tukša, lai gan aptverē bija četras patronas. Vēlāk Froma atzina, ka apzināti sabotējusi atentātu, pirms tam iztukšojot pistoles patrontelpu.

Foto: Vida Press
Froma (attēlā centrā) bija rupja pret tiesu, nesadarbojās ar savu aizstāvību un pat iemeta savam advokātam ar ābolu, notriecot brilles no sejas. Par atentāta mēģinājumu pret prezidentu Fromai tika piespriests mūža ieslodzījums. Dažādās labošanas iestādēs viņa turpināja izcelties ar sliktu uzvedību un atšķirībā no vairuma bijušo bandas locekļu būt uzticīga Mensonam vēl dekādēm ilgi pēc liktenīgās 1969. gada vasaras.

1987. gadā viņa aizbēga no cietuma, lai tiktos ar Mensonu, jo bija padzirdējusi, ka bijušais līderis sirgstot ar vēzi. 2008. gadā Skvīkijai tika piešķirta priekšlaicīga atbrīvošana, taču viņai nācās vēl brīdi pavadīt ieslodzījumā bēgšanas dēļ, līdz 2009. gadā viņa beidzot atguva brīvību. Linetei Fromai ir 69 gadi, un kopš atbrīvošanas viņa dzīvo Ņujorkā – cik vien iespējams tālu no Rietumkrasta un jaunības atmiņām.

Mātišķā dvēsele Mērija Branere

Mērija Branere divdesmit četru gadu vecumā kļuva par pirmo Mensona sekotāju. Satiekot Mensonu 1967. gadā, viņa pameta darbu bibliotēkā, lai ar jauniegūto draugu "Volkswagen"
busiņā klejotu pa Rietumu krastu un palīdzētu viņam vervēt citas jaunas meitenes.

Branere bija tikai deviņus gadus jaunāka par trīsdesmit trīs gadus veco Mensonu – atšķirībā no daudziem "ģimenes" locekļiem, kuriem nebija pat divdesmit. Pēc gadu ilgiem klejojumiem viņa dzemdēja Mensona dēlu, kurš tika nosaukts par Valentīnu Mensonu. Saskaņā ar leģendu Čārlzs Mensons nabassaiti esot pārkodis ar zobiem. Branere, dēvēta arī par Māti Mariju, pildīja mātes lomu, uzņemoties rūpes gan par "Mensona ģimenes" meitenēm, gan viņu bērniem. Atbildīgās institūcijas gan uz brīdi bija atņēmušas viņai pašas bērnu, kad radās aizdomas, ka tas netiek atbilstoši aprūpēts.

Foto: Vida Press Mensona ģimene
Teitas-Labjanku slepkavībās Branere nepiedalījās, jo dažas stundas pirms tam tika arestēta par zagtu kredītkaršu izmantošanu, taču piedalījās mūziķa Gerija Hinmena slepkavībā. Hinmena slepkavības lietā viņai tika piešķirta imunitāte, jo viņas liecības palīdzēja notiesāt citus bandas locekļus. Māte Marija par to vēlāk juta sirdsapziņas pārmetumus, tādēļ 1971. gadā kopā ar dažiem atlikušajiem bandas locekļiem piedalījās bruņotā sporta un atpūtas preču veikala aplaupīšanā, lai iegūtu ieročus lidmašīnas nolaupīšanai un ķīlnieku sagrābšanai.

Lainera nolaupīšanas plāns ietvēra ķīlnieku nogalināšanu ik pa stundai, ja varasiestādes neatbrīvos ieslodzītos "Mensona ģimenes" biedrus. Plāns izgāzās, kad apšaudē ar policiju Branere un citi grupas locekļi tika ievainoti. Branere atkal tika arestēta un notiesāta. Viņa tika priekšlaicīgi atbrīvota 1977. gadā, nomainīja vārdu un pārcēlās uz ASV Vidējiem Rietumiem, kur turpināja dzīvot, slēpjoties no savas pagātnes.

Meiteņu mīlulis Bobijs Busoleils

Iesaukts par Kupidonu, Busoleils savas vizuālās pievilcības dēļ kalpoja Mensonam kā viens no svarīgākajiem jaunu meiteņu rekrutēšanas instrumentiem. Pirms skaļajiem 1969. gada notikumiem Busoleils jau bija paspējis pierādīt sevi mūzikā. Viņš bija spēlējis dažās rokgrupās un dzīvoja kopā ar mūzikas pasniedzēju Geriju Hinmenu, kuru vēlāk noslepkavoja pēc Mensona pavēles.

Busoleils tika apsūdzēts pirmās pakāpes slepkavībā, un viņam tika piespriests nāvessods, kas vēlāk tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu. Priekšlaicīga atbrīvošana viņam atteikta astoņpadsmit reizes. Busoleils atgriezās pie savas sirdslietas, spēlēdams cietuma grupā, un pierunāja arī līdzdalībnieku Stīvu Groganu atsākt muzicēt, uzdāvinot viņam paša rokām izgatavotu ģitāru.

Foto: Vida Press Bobija Busoleila tēls 2014. gada filmā "House of Manson"
Vēlāk Bobijs Busoleils turpināja savu mūziķa karjeru cietumā, no 1981. gada līdz 2015. gadam izdodot astoņus studijas albumus un vairākus singlus.

Apsūdzības galvenā lieciniece Linda Keseibiena

Foto: AP/Scanpix/LETA
Linda Keseibiena Teitas-Labjanku slepkavību lietā bija galvenā lieciniece. Keseibiena nepiedalījās nevienā no slepkavībām, taču stāvēja uz vakts abās slepkavību naktīs. Šī loma viņai pavēra iespēju štata vārdā liecināt pret Mensona bandu.

Keseibiena bija divreiz šķīrusies divdesmit gadus jauna māte ar zīdaini uz rokām, kad viņa nokļuva "Mensona ģimenes" tuksneša rančo – tikai mēnesi pirms Teitas un Labjanku slepkavībām. Lai gan viņu ātri apbūra Mensona harisma un manipulācijas, šoks, kļūstot par liecinieci neticami nežēlīgajiem noziegumiem, viņai tikpat ātri palīdzēja nokratīt psiholoģiskos valgus. Divas dienas pēc slepkavībām viņa aizbēga no rančo komūnas, lai vēlāk pati pieteiktos Losandželosas policijā un liecinātu pret Mensonu apmaiņā pret pašas imunitāti. Prokurors Vincents Bugliosi piešķīra viņai imunitāti, lai arī Keseibiena pati to nelūdza. Bugliosi izdevumam "The Guardian" 2009. gadā: "Viņa stāvēja liecinieku tribīnē 17 vai 18 dienas un ne uz brīdi nesalūza, par spīti neticamajam spiedienam. Es šaubos, ka mēs būtu notiesājuši Mensonu bez viņas."

Foto: Vida Press Mensons tiesas zālē
2009. gadā Keseibiena un Bugliosi sniedza intervijas Lerija Kinga šovā. Keseibiena apgalvoja, ka atceroties šausminošos notikumus katru dienu, ka izgājusi cauri alkohola, narkotiku un pašiznīcināšanās ciklam, tā arī nesaņemot atbilstošu psiholoģisko palīdzību, ka nespējot sev piedot izsprukšanu bez soda, neskatoties uz savu, lai arī netiešo piedalīšanos "ģimenes" pastrādātajos noziegumos.

Uz Kinga jautājumu par to, kā viņa pavadījusi pēdējos 40 gadus, Keseibiena atbildēja: "Mēģinot dzīvot normālu dzīvi, kas ir bijis ļoti grūti, es uzaudzināju četrus bērnus." Bugliosi intervijā paskaidroja, ka uzreiz bijis pārliecināts, ka Keseibiena ir no "citas drēbes" nekā pārējie slepkavībās iesaistītie. Esot bijis skaidrs, ka Mensons viņu nozīmējis braukt ar grupu un stāvēt sargpostenī tikai tādēļ, ka viņai vienīgajai bija derīga Kalifornijas štata autovadītāja apliecība.

Linda Keseibiena pēc tiesas procesa ievācās atpakaļ vecāku mājās Ņūhempšīrā, taču, mediju vajāta, pārvācās uz ASV rietumiem, kur mediju pārstāvji viņu pēdējo reizi bija atraduši 2009. gadā, dzīvojot treilerī, turklāt diezgan nabadzīgos apstākļos. Jaunāku ziņu par viņas precīzu dzīvesvietu un stāvokli nav. Viņas vārdā ir nosaukta britu rokgrupa "Kasabian".

No pamuļķa par cienījamu mūziķi: Stīvs Grogans

"Ģimenes" locekļi Stīvu "Klemu" Groganu uzskatīja par dumju, reizēm sauca pat par atpalikušu, taču citi apgalvoja, ka viņš "tikai izliekas stulbs". Kad "ģimene" nedēļām ilgi dzīroja grupas "Beach Boys" bundzinieka Denisa Vilsona rezidencē, Klems pierādīja savu neaptēsto dabu, sadauzot Vilsona "Ferrari", kas nebija apdrošināts.

No vidusskolas izmestais Klems Grogans sāka strādāt gadījuma darbus Spana rančo, vēl ilgi pirms "Mensona ģimene" tur ievācās. Rančo pārzinis un Holivudas kaskadieris Donalds "Šortijs" Šia bija laipns pret Stīvu un dažreiz pirka viņam drēbes, nezinādams, ka vēlāk Grogans pēc Mensona pavēles piedalīsies viņa slepkavībā. Kad policija arestēja visus rančo iemītniekus, turot tos aizdomās par automašīnu zādzībām, Mensons nosprieda, ka viņus nodevis Šortijs, un kopā ar vairākiem vīriešu kārtas sekotājiem viņu brutāli nogalināja un apraka turpat rančo teritorijā.

Groganam par līdzdalību Donalda Šia slepkavībā sākotnēji tika piespriests nāvessods, taču tiesnesis 1971. gadā to nomainīja pret mūža ieslodzījumu, komentējot, ka "Grogans bija pārāk dumjš un apnarkojies, lai kaut ko izlemtu pats. Tas bija Mensons, kurš sprieda, kam dzīvot, kam mirt".

Foto: Vida Press Mensona ģimenes locekļi
Cietumā Grogans no narkotiku notrulināta zombija pārvērtās apzinīgā, nobriedušā jaunā vīrietī, sadarbojās ar varasiestādēm, parādot Donalda Šia aprakšanas vietu, vadīja programmu, kas paredzēta jauniešu atturēšanai no noziedzības, spēlēja cietuma ansamblī kopā ar Bobiju Busoleilu un turējās pa gabalu no Čārlza Mensona, kurš izcieta sodu tajā pašā iestādē. Stīvs Grogans tika priekšlaicīgi atbrīvots 1985. gadā. Viņš ir vienīgais Mensona bandas loceklis, kurš tiesāts par slepkavību un priekšlaicīgi atbrīvots.

Stīvs Grogans ir precējies, viņam ir divi dēli, un viņš dzīvo Ziemeļkarolīnā. Viņš ir profesionāls džeza un blūza mākslinieks, specializējies stīgu instrumentos, tādos kā bandžo, mandolīna un ģitāra. Klems Grogans spēlējis uz vienas skatuves ar daudziem ievērojamiem mūziķiem, tostarp ar Bobu Veiru no "Grateful Dead".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!