Foto: Publicitātes foto
5. martā aprit tieši 54 gadi, kopš uzņemta viena no visu laiku slavenākajām fotogrāfijām pasaules popkultūras vēsturē – ikoniskā bilde ar argentīniešu marksistu revolucionāru Ernesto Gevaru, sauktu par Če.

1960. gada 5. martā slavenais partizāns Havanā piedalījās aizlūgumā par Beļģijas ieroču kravas kuģa "La Coubre" apkalpes locekļiem, kas bija nogalināti uzbrukumā, kurā Kuba apsūdzēja ASV atbalstītus spēkus.

Aizlūgumā piedalījās arī kubiešu fotogrāfs Alberto Korda (1928-2001) no žurnāla "Revolucion", kurš fotoaparāta pogu nospieda tieši plkst. divpadsmitos un 13 minūtēs.

Korda nekad nav ieguvis autortiesību maksājumus par šo fotogrāfiju, jo Kubas revolūcijas līderis Fidels Kastro neatzina Bernes konvenciju. Neraugoties uz to, 2000. gadā Korda uzvarēja tiesas prāvā pret kompāniju "Smirnoff", kas šo attēlu izmantoja savā reklāmā.

Komentējot nelikumīgu šīs fotogrāfijas izmantošanu, mākslinieks teica: "Kā to ideālu piekritējs, par kuriem mira Če Gevara, man nav nepatikas pret tiem, kuri viņa piemiņu un sociālā taisnīguma lietu grib izplatīt visā pasaulē.

Bet es kategoriski iebilstu pret Če attēla ekspluatēšanu, reklamējot tādus produktus kā alkohols, kā arī jebko citu, kas varētu nomelnot Če reputāciju."

Rezultātā tika panākts mierizlīgums, un kompānija "Smirnoff" 50 000 dolāru ziedoja Kubas veselības aizsardzības sistēmai. "Ja Gevara būtu dzīvs, viņš rīkotos tāpat," teica fotogrāfs, kurš desmit nākamos gadus pēc revolūcijas bija Fidela privātais fotogrāfs.

Īpaši populārs Če Gevaras fotoattēls, kurš pazīstams ar nosaukumu "Guerrillero heroico" (Varonīgais partizāns), kļuva 1968. gada studentu nemieros Parīzē un kopš tā laika ir tiražēts uz neskaitāmiem dumpīgu cilvēku plakātiem un T-krekliem visā pasaulē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!