Foto: Vida Press
Rašmora kalns Dienviddakotā ir ne tikai viens no populārākajiem, bet arī leģendām apvītākajiem monumentiem pasaulē. Iespējams, daudzi nemaz nenojauš, ka tēlnieka Gutzona Borglama domas lidojums sniedzies tālāk par četru ASV prezidentu seju tēliem klintīs.

Reti kurš neko nav dzirdējis par Rašmora kalna monumentu, kurā attēloti ASV prezidenti Džordžs Vašingtons, Tomass Džefersons, Teodors Rūzvelts un Abrahams Linkolns. Tā izveide sākās aizvadītā gadsimta divdesmitajos gados.

Ap Rašmora kalnu vienmēr bijis noslēpumainības un dažādu mītu plīvurs, par ko zināmā mērā jāpateicas Holivudas filmām. Ne viena vien kinematogrāfijas darba scenārijā iekļautas ainiņas ar dārgumu meklēšanu slepenos kambaros, kas izbūvēti milzīgajā granīta skulptūrā.

Daļēji tas atbilst patiesībai. Izdevums "The Daily Mail" vēsta, ka tēlnieks Gutzons Borglams, veidojot Rašmora kalna monumenta plānojumu, tajā nudien iekļāvis slepenu kambarīti, kas izcirsts granīta iezī aiz prezidenta Abrahama Linkolna (monumentā pirmais no labās) atveidojuma.

Turklāt slepenā istaba patiešām arī izveidota, taču tai piekļūt ir tik sarežģīti, ka tūristiem tā ir liegta zona un daudzi, visticamāk, nemaz nenojauš par šī kambarīša eksistenci.

Tiek vēstīts, ka sākotnēji Borglams ieplānojis monumentu veidot daudz plašāku, iekļaujot tajā ne tikai četrus spilgtākos ASV prezidentus, bet arī dažādas vēsturiskas ainiņas.

Tiesa, ideja bijusi pārāk juceklīga, tādēļ Borglamam nācies aprobežoties vien ar četriem prezidentiem. Tomēr amatpersonas viņam ļāvušas īstenot vēl kādu plānu – izvedot slepenu istabiņu "Hall of Records", kurā nākamajām paaudzēm noglabāt informāciju par ASV vēsturi.

Valdības pārstāvji Borglamam piekodinājuši visu uzmanību koncentrēt prezidentu monumenta izveidei, un slepenais kambaris atstāts otrajā plānā.

Kad tēlnieks 1941. gadā nomira, monuments vēl nebija pilnībā pabeigts. Tādējādi ideja par slepeno istabu, kuras izveide jau bija iesākta, tika uz nenoteiktu laiku atlikta.

1990. gadā tēlnieka plāns visbeidzot tika piepildīts – slepenais kambaris aiz prezidenta Abrahama Linkolna galvas tika pabeigts.

Istaba ir kā laika kapsula nākamajām paaudzēm – tajā stāv neliela koka kaste, kas ievietota titāna apvalkā. Tā sevī slēpj informāciju par ASV vēsturi un Rašmora kalna tēlnieka dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!