Foto: Publicitātes foto

Pie Haiti krastiem atrasts kuģa vraks, kas, iespējams, ir jūrasbraucēja Kristofora Kolumba slavenākās ekspedīcijas flagmaņkuģis Santa Maria. Vismaz zemūdens arheologs Berijs Klifors, kurš pētījis kuģa atliekas, ir par to pārliecināts.

Intervijā telekanālam CNN Klifords pirmdien norādīja, ka atradis kuģi precīzi tai vietā, kur saskaņā ar Kolumba sacīto pirms vairāk nekā 500 gadiem uz sēkļa uzskrēja Santa Maria.

Kuģa vraks iestrēdzis uz rifa Haiti ziemeļu piekrastē trīs līdz piecus metrus zem ūdens virsmas.

Klifords atklāja, ka visspilgtākā liecība, kas apliecina viņa teoriju, ir XV gadsimta lielgabals, kas atrasts pie kuģa vraka. "No kuģu vrakiem man tas ir Everests. Šis kuģis mainīja cilvēces vēstures gaitu," norādīja Klifords.

Ja viņa teorija tiks apstiprināta, tas būs viens no nozīmīgākajiem zemūdens arheoloģijas atklājumiem vēsturē.

Santa Maria bija flagmaņkuģis nelielajā flotē, ar kuru Kolumbs 1492. gada augustā devās jūrā cerībā atrast rietumu ceļu uz Ķīnu un Indiju. Tā vietā 1492. gada augustā viņš sasniedza Amerikas krastus.

Lai noteiktu, vai Kliforda atrastais kuģis patiešām ir Santa Maria, arheologiem tas būs jāizceļ no jūras un jāizpēta. Kliforda komanda vraka pētīšanai izmantoja smalkus metāla detektorus un sonāros skenerus. Viņi secinājuši, ka kuģa lielums atbilst Santa Maria izmēriem un pie tā atrastie akmeņi atbilst vietai Spānijā, kur kuģis tika būvēts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!