Foto: Vida Press
Trešdien, 3. decembrī, Francijas televīzijā nodemonstrēts "dokumentāls pierādījums" tam, ka slavenā modes dizainere Gabriela "Koko" Šanele (attēlā) Otrā pasaules kara laikā darbojusies kā nacistu spiedze.

Filmas ar nosaukumu L'Ombre d'un Doute (Šaubu ēna) veidotājs ir franču vēsturnieks Franks Ferāns, kurš pastāstījis, ka attiecīgi dokumenti stingrā slepenībā glabājoties Francijas Aizsardzības ministrijā.

Jau sen zināms, ka Šanelei bijuši mīlas sakari ar augsta ranga nacistiem, ieskaitot Gestapo virsnieku baronu Hansu Ginteru fon Dinklāgi, taču šī ir pirmā reize, kad oficiāli tiek paziņots, ka Šanele patiešām bijusi spiedze.

Kā vēsta jaunā filma, Šanele darbojusies ar segvārdu "Vestminstera" (atsauce uz viņas romānu ar Vestminsteras hercogu divdesmitajos gados), un viņas Abvēra (Vācijas militārā izlūkošana) numurs bijis F-7124.

Filmā Šanele tiek apsūdzēta par to, ka, izmantojot savu ietekmi, ar okupācijas armijas palīdzību izsolē pārņēmusi smaržu biznesu no ebreju Vertheimeru ģimenes, kas divdesmito gadu sākumā laida klajā slavenās smaržas Chanel no. 5.

Tāpat filmā tiek apšaubīta slaveni franču dziedātāju Edītes Piafas un Morisa Ševaljē lojalitāte, jo viņu karjeru tiešā veidā veicināja vācieši, okupācijas laikā ar viņu starpniecību popularizējot franču kultūru.

Savukārt citas franču zvaigznes - Žozefīne Beikere un Žans Gabēns - tiek cildināti par viņu patriotismu, jo viņi cīņā pret nacistiem nostājās ģenerāļa Šarla de Golla pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!