Foto: AFP/Scanpix
Piektdien, 23. maijā, aprit 80 gadi kopš tika nogalināts leģendām apvītais slepkavu un laupītāju pāris Bonija Pārkere un Klaids Berovs (abi attēlā), kuri, lai gan īpaši neatšķīrās no daudziem citiem Lielās depresijas laika bandītiem, kļuvuši par noziedzīgās pasaules romantiskākajiem varoņiem.

Bonijas un Klaida mīlasstāsts gan nebija garš - abi divdesmitgadnieki iepazinās 1930. gadā Teksasā un aši vien no sīkiem zaglēniem kļuva par visā Amerikā zināmiem laupītājiem un slepkavām.

Amerikāņu nācija ar neatslābstošu interesi sekoja līdzi viņu "piedzīvojumiem", un dzeltenā prese nesnauda - viņi saviem lasītājiem piedāvāja ne tikai objektīvus faktus, bet tos krietni vien piepušķoja, tādējādi radot, iespējams, romantiskāko bandītu tēlu pasaules vēsturē.

Kamēr daļa sabiedrības gluži vai juta līdzi vajātajam pārītim, Bonija un Klaids siroja pa valsti, aplaupot benzīntankus, mazus veikaliņus un dažas bankas un nogalinot. Tiek lēsts, ka uz mīlētāju sirdsapziņas ir vismaz 13 slepkavības, bet divi no upuriem bijuši policisti.

Mantkārīgā un slavas kārā pārīša nāve bija tikai laika jautājums, jo policijai bija dots uzdevums viņus neitralizēt visiem iespējamajiem līdzekļiem. 1934. gada 23. maijā abus mīlniekus Luiziānā ar viņu pašu bandas locekļa tēva palīdzību ievilināja lamatās. Oficiālā versija liecina, ka likumsargi viņiem piedāvājuši padoties, bet noziedznieki vilcinājušies, tāpēc dota pavēle atklāt uguni.

Izdzīvot Bonijam un Klaidam nebija nekādu izredžu - operācijā bija iesaistīti seši labi bruņoti policisti, un automašīnā vēlāk saskaitīti aptuveni 150 ložu caurumi. Versijas, cik lodes atrastas noziedznieku ķermeņos, atšķiras, bet oficiālie sekcijas rezultāti liecina, ka Klaida ķermenī bijušas 17 šautas brūces, bet Bonijas - 26.

Pasaules vēsturē ir ne mazums bandītu, kuru bieži vien romantiskām leģendām apvītie dzīvesstāsti vēlāk iemūžināti filmās, un arī Bonija un Klaids nav izņēmums - 1967. gadā uz ekrāniem nonāca filma Bonnie and Clyde, kurā galvenās lomas atveidoja Feja Danaveja un Vorens Bītijs.

Šī filma deva krietnu artavu slepkavnieciskā pārīša romantizēšanā, lai gan patiesībā viņi bija tik nežēlīgi, ka pat citas noziedznieku bandas nav vēlējušās ar viņiem kopīgas darīšanas un uzskatījušas, ka viņi ir kauna traips gangsteru aprindās.

"Viņiem patika nogalināt cilvēkus, skatīties, ka tie noasiņo, un no šiem skatiem gūt baudu. Viņi nekad nelaida garām izdevību patīksmināties par citu cilvēku nāvi. Šie divi nezināja, kas ir žēlums un līdzcietība," pirms nāves soda policijai bija stāstījis viens no Bonija un Klaida bandas locekļiem Rojs Hamiltons.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!