Foto: Publicitātes foto

Zinātnieku grupa no Saūda Arābijas, Austrālijas, Zviedrijas Arābijas pussalā atradusi dažus Abelisauridae un Titanosauridae dzimtas ķirzaku zobus un skriemeļus.

Kā liecina informācija žurnālā "PLoS ONE", šajā reģionā tas ir pirmais tamlīdzīgais atradums, kuram droši var noteikt taksonomisko piederību.

Izrakumi notikuši Arābijas pussalas ziemeļrietumos, netālu no Sarkanās jūras piekrastes, un zinātniekiem izdevies atrast septiņus astes skriemeļus, kā arī divus reptiļu zobus.

Ar galveno komponenšu metodi, kas ļauj izšķirt atsevišķu dzīvnieku grupu spilgtākās anatomiskās īpatnības, zinātnieki noskaidrojuši, ka atradumi ir aptuveni 75 miljonus gadu seni.

Pētījumi rāda, ka mirstīgās atliekas piederējušas divām dzīvnieku grupām: viena no tām (Abelisauridae) bija plēsīga divkājaina ķirzaka, pēc izskata līdzīga tiranozauram, lai gan ievērojami mazāka.

Savukārt otrs bijis zālēdājs, tuvs brontozaura radinieks, kura ķermeņa garums varēja sasniegt 20 metrus.

Pēc zinātnieku vārdiem, šādi atradumi Arābijas pussalā fiksēti ārkārtīgi reti. Tas saistīts ar faktu, ka nogulšņu, kurā dinozauri varētu saglabāties, šajā reģionā ir ļoti maz. Iepriekš šī iemesla dēļ nevienam no atradumiem zinātnieki nav varējuši noteikt taksonomisko piederību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!