Pirmo reizi medicīnas vēsturē mediķi sastapušies ar gadījumu, kad cilvēka smadzenēs noformējušies pilnvērtīgi zobi. Unikālais atradums atklāts četrus mēnešus veca zīdaiņa galvā, kuram konstatēts reta tipa smadzeņu audzējs.

Kā vēsta žurnāls "The New England Journal of Medicine", mazuļa vārds netiek izpausts, bet operācija notikusi vienā no Merilendas štata slimnīcām ASV.

Zēns, kurš ir pirmais cilvēks, kam smadzenēs izauguši zobi, ārstu redzeslokā nonāca pēc ikdienišķas medicīniskās pārbaudes, kuras laikā tika konstatēts, ka viņa galva aug ātrāk, nekā tam jānotiek dabiski.

Puisēnam tika veikta magnētiskās rezonanses tomogrāfija, kas atklāja, ka blakus hipofīzei ir neparastas izcelsmes izaugums. Pēc rūpīgākas analīzes noskaidrojās, ka smadzenēs izauguši vairāki zobi - precīzāk sakot, lēni augoša masa, kas tiek saukta par adamantinomatozo kraniofaringiomu.

"Ne jau katru dienu jūs jebkāda veida smadzeņu audzējā varat saskatīt zobus. Bet kraniofaringiomas gadījumā kaut kas tāds līdz šim šķita pilnīgi neiedomājams," izteikusies Merilendas medicīnas centra neiroķirurgs doktors Narlins Bītijs (Narlin Beaty).

Pēc pārciestās operācijas zīdainis jūtas labi, tomēr drošības apsvērumu dēļ viņa galvā tiks ievietots šunts, kas nodrošinās galvas un muguras smadzeņu šķidruma iztecēšanu no galvas.

Bērnam tuvākajā laikā būs nepieciešama regulāra magnētiskās rezonanses tomogrāfija, lai ārsti būtu pārliecināti, ka audzējs neatgriezīsies.

Pēc ārstu vārdiem, viņiem bijušas aizdomas, ka audzējs zēna smadzenēs veidojies no tām pašām šūnām, kas piedalās zobu formēšanā, tomēr mediķi atzīst, ka līdz šim viņiem tāda tipa audzējos nebija nācies redzēt pilnībā noformējušos zobus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!