Foto: Reuters/Scanpix
Neparastu atklājumu palaimējies veikt kādai ģimenei no Teksasas – zemes darbu laikā karjerā pie viņu saimniecības Makjūenu ģimene atradusi mamuta skeletu, kas ir vismaz 60 000 gadus vecs.

Ģimenes galva Mārtijs Makjūens darbojies ar ekskavatoru, kad pēkšņi atklājies 1,8 metrus garš kauls. Tad viņš sazinājies ar paleontologiem, kas rūpīgi izrakuši par 90% saglabājušos mamuta skeletu.

Eksperti uzskata, ka šis dzīvnieks, kurta augums bija aptuveni 2,7 metri, esot bijis salīdzinoši neliels un, visticamāk, mātīte. Tiek pieļauts, ka dzīvnieks miris pēc tam, kad nogāzies uz kreisajiem sāniem.

Īpatnējākais ir tas, ka aizvēsturiskais skelets ir saglabājies ļoti labā stāvoklī un kauli ir praktiski nebojāti, tomēr neliela daļa no tiem vienkārši iztrūkst.

"Esmu ļoti laimīgs par šo izcilo atklājumu, kas štata ziemeļu daļā ir jo īpaši neparasti," medijiem teicis paleontologs Toms Venss no Navaro koledžas Teksasā.

Arī pats karjera saimnieks žurnālistiem paudis sajūsmu par atradumu. "Mums liels prieks, ka skelets tika atrasts tieši mūsu teritorijā, turklāt tik labi saglabājies. Ceru, ka aizvēsturiskā dzīvnieka kauli paliks Ziemeļteksasā," teicis Makjūens, kurš, baidoties no vandāļiem, kādu laiku par savu atklājumu bija klusējis.

Viņš atradumu uzdāvinājis netālās Pero pilsētas muzejam, kur skelets tiks rūpīgi kataloģizēts, bet pēc tam to izliks publiskai apskatei.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!