Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiska zinātnieku grupa Brazīlijas alās atklājusi Neotrogla aurora kukaiņu sugu, kas visai izteikti atšķiras no citiem bezmugurkaulniekiem posmkājiem – proti, šīs sugas mātītes partnera apaugļošanai izmanto peni (attēlā).

Mūsdienu sabiedrībā ar dzimumu maiņu nevienu tā īsti pārsteigt nevar, tomēr kukaiņu pasaulē tas ir īpašs gadījums, kas izraisījis pastiprinātu interesi biologu vidū.

Četru Neotrogla aurora sugu pārstāvju izpēte parādījusi: uz mātītes ķermeņa atrodas sarežģīta struktūra ginosoma (gynosome), kas pilda vīrieša dzimumorgāna funkciju, savukārt tēviņiem peņu vietā atklātas vagīnas.

It kā šis atklājums Neotrogla ģints kukaiņu dzimumdzīvi nepadarītu pietiekami neparastu, zinātnieki noskaidrojuši, ka šo mušām līdzīgo kukaiņu pārošanās process ilgst līdz pat 70 stundām.

"Lai gan seksuālo lomu maiņa dažās dzīvnieku sugās tiek uzskatīta par normu, tomēr Neotrogla aurora un trīs citas Neotrogla ģints sugas ir vienīgais piemērs, kad dzīvnieki pilnībā samainās ar dzimumorgāniem," komentējis Hokaido universitātes zinātnieks Kadzunori Jošizava.

Viņš kopā ar kolēģiem izpētījis, ka šo kukaiņu mātītes ir tik agresīvas, ka faktiski izvaro savus partnerus. Kopošanās laikā viņas savu ginosomu ievirza tēviņa vagīnā un izlaiž "radzes", kas no iekšpuses cieši satver partneri.

Šāda savienošanās ir tik noturīga, ka kukaiņus nav iespējams vienu no otra atdalīt, nenodarot nopietnus bojājumus viņu dzimumorgāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!