Foto: Publicitātes foto

Madagaskarā – salā, kur 90 procenti vietējās faunas un floras nav sastopami nekur citur pasaulē – Kalifornijas universitātes zinātnieki atklājuši sešas jaunas asinssūcēju Drakulas skudru (Adetomyrma) sugas.

Atklājumu izdarījuši doktors Masaši Jošimura un entomoloģijas kurators Braiens Fišers, kuri to dēvē par radikālu pavērsienu parasti tik stingrajā skudru kastu sistēmā.

"Mystrium dzimta ir pati mīklainākā grupa no Drakulas skudrām, un, ņemot vērā noteiktas izmaiņas katrā sugā, šī bija visgrūtāk identificējamā grupa," doktors Jošimura stāsta žurnālā ZooKeys publicētajā rakstā.

"Mūsu komanda Madagaskarā un no tās tuvākajās salās pētījumus ir veikusi jau 20 gadus un savākusi tūkstošiem eksemplāru, lai atklātu Mystrium skudru noslēpumu," raksta Fišers, arī uzsverot ārkārtīgi grūto sistematizācijas procesu.

Mystrium skudrām vienas un tās pašas dzimtas ietvaros novēroti trīs dažādi vairošanās stili, bet personības loma kolonijā ne vienmēr ir nosakāma pēc ārējā izskata: vienā sugā līdzīgas skudras var būt karalienes, bet citā - strādnieces.

Madagaskaras endēmiskās Drakulas skudras ir asinssūcējas, kas pārtiek no kūniņām un hemolimfas (šķidruma posmkāju asinsrites sistēmā). Pirmo reizi tās aprakstītas 1994. gadā, bet pēc tam atklātas vēl vairākas sugas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!