Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes senlietu ministrs Mohameds Ibrahims paziņojis par jaunu atradumu – arheologi Luksorā atraduši koka sarkofāgu, kas saglabājies no 17. faraonu dinastijas laikiem (aptuveni 1600. gads pirms mūsu ēras).

Sarkofāgā zinātnieki atraduši mūmiju, kas līdz mūsu dienām saglabājusies labā stāvoklī, bet uz sarkofāga vāka ar seno ēģiptiešu hieroglifiem visā garumā uzrakstīts tā īpašnieka vārds.

Pēc ministra vārdiem, atradums uzskatāms par milzīgu vērtību, jo pieskaitāms pie retajiem sarkofāgiem, uz kuru vāka uzzīmētu putnu spalvu attēli.

Šobrīd eksperti nodarbojas ar sarkofāga īpašnieka titulu noskaidrošanu, bet saskaņā ar provizoriskiem datiem viņš bijis ievērojama sava laika amatpersona un, visticamāk, ieņēma augstu amatu valsts pārvaldē.

Ministrs skaidro, ka sarkofāgs atrasts Luksoras ziemeļu daļā (tur atradās Senās Ēģiptes pilsēta Tēbas), un atklāt to izdevies spāņu arheologu grupai, kas reģionā strādā jau 13 gadus.

Sarkofāga garums ir divi metri, platums - 50 centimetri, bet augstums - 42 centimetri. Sarkofāga krāsu gamma gandrīz četru tūkstošu gadu garumā saglabājusies ļoti labā stāvoklī.

Vienlaikus atrasti arī vēl divi citi sarkofāgi, taču tie bijuši tukši - visticamāk, abus tos bija izlaupījuši relikviju mednieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!