Foto: F64

Otrdien, 17. novembrī, Arēnā Rīga pulcējās 1137 skolēni un fizikas entuziasti, lai mēģinātu pārspēt Ginesa rekordu "Garākā cilvēku veidota elektriskā ķēde".

Pasākumu organizēja AS Latvenergo projekts FIZMIX.LV, un Latvenergo pārstāvji informē, ka nepieciešamais dalībnieku skaits rekorda pārspēšanai tika sasniegts.

Rekorda liecinieki bija zvērināta revidente Dace Druviete, notāre Ilze Pilsētniece un Latvijas Universitātes fizikas profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Juridiskā dokumentācija, kā arī pasākuma foto un video materiāls tiks iesniegts Ginesa rekordu komisijai tālākai izvērtēšanai.

Jau pirms pulksten 17 pie Arēnas Rīga pulcējās liels skaits interesentu, kas vēlējās piedalīties Ginesa rekorda pārspēšanā. Dalībai pasākumā bija pieteikušies skolēni ne tikai no Rīgas, bet arī dažādām Latvijas pilsētām - Allažiem, Alojas, Amatas, Ādažiem, Baldones, Baltinavas, Brocēniem, Cēsīm, Daugavpils, Dobeles, Engures, Ērgļiem, Gardenes, Jelgavas, Jūrmalas, Mērsraga, Ogres, Salacgrīvas, Salaspils, Siguldas, Smiltenes, Valmieras, Ventspils un citām.

Pasākumam sākoties, visi 1137 FIZMIX Ginesa rekorda dalībnieki izgāja Arēna Rīga basketbola laukumā. Lai eksperiments izdotos, bija svarīgi, lai garajā ķēde nav pārrāvumu un visi iesaistītie ir cieši sadevušies rokās.

Laukuma vidū bija izvietots īpašs paaugstinājums uz kura atradās elektriskais kociņš ar bateriju, kas nodrošina vajadzīgo strāvas jaudu, lai darbinātu diodes un lampiņu. Abos kociņa galos izvietota folija lente, kas kalpo kā vada gali. Kad abi kociņa gali ir satverti, noslēdzas elektriskā ķēde un iedegas lampiņas un ir dzirdama skaņa.

Kad pasākuma vadītājs Uģis Joksts deva signālu, divi skolēni cilvēku ķēdes abos galos satvēra elektrisko kociņu katrs no savas puses un visi klātesošie gaidīja apstiprinājumu tam, ka diodes iedegas un atskan skaņas signāls. Mēģinājums pārspēt Ginesa rekordu noslēdzās ar ovācijām un aplausiem.

Iepriekš tika izziņota īpaša balva tai Latvijas skolai, no kuras FIZMIX Ginesa rekordam būs pieteikušies visvairāk skolēnu. Apkopojot datus secināts, ka lielākais skolēnu skaits bijis no Ulbrokas vidusskolas un līdz ar to skola balvā iegūst FIZMIX organizētu fizikas eksperimentu pasākumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!