Foto: Vida Press

Amerikāņu fiziķi atbildējuši uz mīklu, kas gadiem ilgi satraukusi daudzus prātus, – viņi izskaitļojuši, cik liela piepūle cilvēkam jāpieliek, lai negraužot nosūkātu slaveno spāņu konfekti Chupa Chups uz nūjiņas.

Ievietojot dažādas konfektes ar dažādu ātrumu tekošā ūdenī, zinātnieki izmērījuši ledeņu kušanas dinamiku, un saskaņā ar viņu aprēķiniem, lai izšķīdinātu vienu centimetru saldās vielas, to vajag aplaizīt aptuveni tūkstoti reižu.

Līdz ar to, kā liecina pētījums, kas publicēts žurnālā Journal of Fluid Mechanics, lai apstrādātu vienu čupačups konfekti (divarpus centimetri diametrā), to nepieciešams nolaizīt 2500 reizes.

Leifa Ristrofa (Ristroph) un viņa kolēģu mērķis šajā eksperimentā bija izpētīt tekošu šķidrumu iedarbību uz ledeņu ģeometriju. Ar palēnināta video ieraksta palīdzību fiziķi novēroja, kā ūdens izšķīdina lodveida un cilindriskas formas konfektes.

Noskaidrojies, ka neatkarīgi no ledenes sākotnējās formas un ūdens tecēšanas ātruma (no 0,35 līdz 3,3 kilometriem stundā) objekti izšķīst vidēji par vienu centimetru stundā, turklāt transformējas vienmēr pēc vieniem un tiem pašiem likumiem.

Proti, ledenes aizmugurējā daļa (tā, kura pieguļ nūjiņai) salīdzinoši ātri saplacinās, turpretī priekšpuse saglabā kupolveidīgu formu, bet izšķīšanas gaitā abas konfektes puses kļūst aizvien līdzīgākas viena otrai.

Tiesa, zinātnieki atzīst, ka vienmērīgi tekoša ūdens un siekalainas mēles iedarbība atšķiras, tāpēc aprēķini ir tikai aptuveni. Precīzākiem datiem būs nepieciešama papildus novērošana.

Iegūtie rezultāti nav vienkārši izklaidējoša informācija: materiālu šķīšana ir viens no būtiskākajiem procesiem ķīmiskajā un farmācijas rūpniecībā. Tāpat iegūtie dati izskaidro dažas īpatnības, kādā veidā upes un jūras izskalo krasta iežus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!