Foto: stock.xchng
Barselonas universitātes zinātnieki mēģinājuši eksperimentālā kārtā noskaidrot, kāpēc dažiem cilvēkiem vispār nepatīk mūzika, un atklājuši, ka viņi no tās vienkārši nejūt nekādu baudu.

Zinātniekiem jau sen zināms termins amūzija - specifiska muzikālās uztveres novājināšanās, kas var būt gan iedzimta, gan iegūta (piemēram, kādas smadzeņu traumas rezultātā).

Taču 30 cilvēkiem, kas piedalījās eksperimentā, amūzija nebija konstatēta, turklāt viņi bija spējīgi izbaudīt visas citas dzīves sniegtās baudas - naudu, varu, ēdienu un seksu.

Pētījuma gaitā zinātnieki dalībniekiem lika klausīties visdažādāko mūziku, tikmēr fiksējot viņu sirdsdarbību un mērot ādas elektrisko kondukciju jeb vadītspēju (ja cilvēks izjūt spēcīgas emocijas, viņš vairāk svīst, un līdz ar to palielinās ādas kondukcija).

Tikmēr dalībniekiem katrs skaņdarbs bija jānovērtē ar naudas summu no 20 centiem līdz diviem eiro, un to labprāt darīja pat tie cilvēki, kuriem mūzika šķita vienaldzīga.

"Mēs atklājām, ka ir cilvēki, kuri nespēj izbaudīt tieši mūziku, lai gan viņi labprāt bauda citas dzīves sniegtās balvas, tātad baudas centri smadzenēs nav bojāti. Līdz ar to mēs secinājām, ka mūzikas uztvere nav saistīta tikai un vienīgi ar mums zināmajiem smadzeņu centriem," teicis pētījuma vadītājs Džozefs Marko-Pallaress.

Viņš sola pētījumus šajā jomā turpināt, bet fenomenu, kad cilvēks gūst baudu no visām citām lietām, izņemot mūziku, zinātnieki nosaukuši par "specifisku muzikālo adhedoniju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!