Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrieša sēklas galvenā funkcija, protams, ir pēcnācēju radīšana, un daudzi, iespējams, nekad nav iedziļinājušies, ka tai piemīt arī vairākas citas labas īpašības. Izdevums The Mirror apkopojis sešus interesantus un retāk pieminētus faktus par spermu, kurus skolotāji anatomijas stundās dažādu apsvērumu dēļ parasti noklusē.

Spēj pasargāt sievietes no depresijas

Zinātniskos pētījumos pierādīts, ka sievietes, kuras mīlēšanās laikā neizsargājas un piekopj orālo seksu, pēc kura sperma tiek norīta, retāk sirgst ar depresiju. Vīrieša seklā ir atklātas vielas, kas uzlabo sievietes omu un imūno sistēmu.

Tā uzlabo sievietes auglību

Nesenā pētījumā atklājies, ka sperma spēj uzlabot sievietes auglību. Tajā esošās vielas veicina ovulāciju un sievietes ķermenī aktivizē hormonus, kas atbildīgi par olšūnas atbrīvošanos no olnīcas.

Spermatozoīdi nav ilgdzīvotāji

Ejakulējot sievietē, no locekļa izplūst no 300 līdz pat 500 miljoniem spermatozoīdu. Sabiedrībā iesakņojies mīts, ka tie sievietes ķermenī spēj izdzīvot līdz pat piecām dienām.

Patiesībā lielākā daļa spermatozoīdu ies bojā stundas laikā. Savukārt atlikušajiem izdzīvošanu apgrūtinās sievietes vagīnā esošā vide.

Sperma tiek izmantota kulinārijā

Nesen izdota grāmata, kurā apkopotas ēdienu receptes, kurās viena no sastāvdaļām ir vīrieša sēkla.

Grāmatas, kurai dots nosaukums Natural Harvest – A Collection of Semen-Based Recipes, autors ir Pols Fotenhauers – vīrietis, kurš tiek dēvēts par spermas izmantošanas entuziastu.

Viņš vīrieša spermu salīdzina ar dažādiem vīniem un sieriem, jo arī tai esot unikāla un plaša garšas buķete. Turklāt sēklas konsistence, viņaprāt, ir ļoti pateicīga gatavošanai.

Gluda āda un jaunības avots – sperma

Daudzi, iespējams, vīpsnāja, kad latviešu skatuves māksliniece Inese Adario jeb Kombuļu Inese spermu rekomendēja sejas ādas kopšanā. Patiesība ir tāda, ka tās efektivitāte ir pat zinātniski pierādīta.

Vīrieša sēklas sastāvā ir virkne vērtīgu vitamīnu un elementu – cinks, C vitamīns, kolagēns, aminoskābes un daudz citu noderīgu vielu.

Norvēģu kosmētikas kompānija Bioforskining izpētījusi, ka vīrieša sperma ādas novecošanos spēj samazināt pat par 20 procentiem. Uzņēmuma paspārnē sintezēts krēms, kura sastāvā ir sperma.

Tam dots nosaukums Spermine, taču sievietēm, kuras vēlas ilgāk saglabāt jauneklīgu ādu, nāksies brangi patērēties – viena bundžiņa krēma maksā aptuveni 176 mārciņas jeb 221 eiro.

Sperma zem mikroskopa pētīta jau 17. gadsimtā

Pirmo reizi sperma zem mikroskopa palikta 1677. gadā. To izdarījis kāds holandiešu zinātnieks, kurš uzreiz pēc mīlas akta tvēris pēc mikroskopa, lai palūkotu, kas darās viņa sēklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!