Foto: Shutterstock
Priecīga vēsts visiem tiem, kas paniski baidās no zaļā pūķa ķetnām. Amerikāņu un zviedru zinātnieki kopīgiem spēkiem veikuši pētījumu, kurā pierādīts, ka apprecēšanās samazina risku kļūt par alkoholiķi.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz Virdžīnijas Valsts universitātes ASV un Lundas Universitātes Zviedrijā zinātnieku veikto pētījumu, vēsta, ka laulība cilvēkiem palīdz izvairīties no alkohola atkarības.

Pierādīts, ka laulība par 59 procentiem vīriešiem un 79 procentiem sievietēm samazina risku kļūt par alkoholiķiem. Tiesa, gadījumā, ja viens no partneriem jau ir dzērājs vai kāds no abiem laulības laikā ir neuzticīgs, pētījumā izvirzītā teorija nestrādā – tad seko pretējs efekts.

Pētījumā piedalījušies vairāk nekā 3,2 miljoni zviedru, kuri dzimuši laika posmā no 1960. līdz 1990. gadam. Apstiprinot dalību eksperimentā, visi bijuši neprecējušies un nav aizrāvušies ar alkohola lietošanu.

Apjomīgajā pētījumā atklājies, ka tiem dalībniekiem, kuri apprecējušies ar uzticīgiem partneriem, kam nekad nav bijušas problēmas ar grādīgo dzērienu pārmērīgu lietošanu, krietni samazinājies risks kļūt par alkoholiķiem.

Tiesa, pētījumā atklājušās arī vairākas negatīvas likumsakarības. Tā, piemēram, eksperimenta dalībnieki, kuri par saviem dzīvesbiedriem izraudzījušies cilvēkus, kuriem jau pirms kāzām bijis paradums dzert, laulības laikā bieži vien sekojuši partneru piemēram.

Tāpat alkoholismu veicina neuzticība. Tajās savienībās, kurās viens no partneriem otru krāpis, risks glābiņu meklēt grādīgajos dzērienos pieaudzis.

Ar pilnu pētījumu iespējams iepazīties izdevumā "American Journal of Psychiatry".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!