Foto: Reuters/Scanpix

Četrām sievietēm veiksmīgi pārstādītas no viņu pašu šūnām laboratorijas apstākļos izaudzētas vagīnas – par to paziņojusi zinātnieku un ārstu grupa no Wake Forest medicīnas skolas Ziemeļkarolīnā. Līdz šim par līdzīgām operācijām nebija dzirdēts.

Faktiski gan pašas operācijas četrām sievietēm no Mehiko notikušas pirms vairākiem gadiem - laika posmā no 2005. līdz 2008. gadam, taču līdz šim šis fakts tika turēts noslēpumā.

Tas darīts tādēļ, ka speciālisti gribēja pārliecināties, ka ilgtermiņā šīm sievietēm neradīsies nekādas komplikācijas, un patiešām jaunie dzimumorgāni ieauguši bez sarežģījumiem un funkcionē normāli - tagad sievietes var izjust uzbudinājumu un orgasmu.

Iemels, lai veiktu šādu operāciju, pēc mediķu vārdiem, var būt komplikācijas pēc vēža izārstēšanas vai arī (daudz biežāk) Millera vada aģenēze (pazīstama arī kā Maijera-Rokitanska-Kustera-Hauzera sindroms jeb MRKH).

No šī sindroma cieš vidēji viena sieviete no 5000, un tā izpaužas kā nepilnīga vagīnas attīstība jau embrionālā stadijā. Šādām sievietēm nav mēnešreižu, un viņas nespēj nodarboties ar vaginālo seksu.

Kā medijiem stāstījis Wake Forest Reģeneratīvā institūta vadītājs doktors Entonijs Atala, šīs mākslīgās vagīnas tiek audzētas no nelieliem sieviešu dzimumorgānu audu gabaliņiem.

Vispirms tiek izveidota nepieciešamā tipa un nepieciešamā vecuma šūnu kultūra (šis process aizņem vairākas nedēļas), bet pēc tam šūnas pakāpeniski tiek kārtotas slāņos, lai izveidotos pareizas formas audi.

Pirms operācijām ar dzīviem cilvēkiem notikuši neskaitāmi eksperimenti ar dzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!