Foto: F64
Ja gan padomju laikos, gan bandītu laikos un arī tagad kapitālismā tu joprojām esi nabadzīgs, tad pietiek vainot valdību – ir laiks paskatīties pašam uz sevi. Iespējams, izprast iemeslus palīdzēs psihologu apkopojums ar īpašībām, kas traucē kļūt turīgam.

Paradums vienmēr sevi žēlot

Tendence uz nabadzību sākas ar paradumu sevi nemitīgi žēlot un apraudāt savu nelaimīgo dzīvi un likteni. Neveiksminiekam nekas nav labi - ne sava figūra, ne ienākumi, ne dzīvoklis, ne laika apstākļi...

Taču cilvēki, kas pieraduši sevi nemitīgi žēlot, ātri zaudē līdzjūtību no apkārtējo puses. No mūžīgiem hipohondriķiem izvairās, no viņiem neko negaidi, viņus nekur neaicina un neko nepiedāvā.

Rezultātā šādam cilvēkam ir kritiski maz kontaktu, kas nepieciešami veiksmīgai karjerai vai līdzdalībai interesantā projektā. Tāpēc sevis žēlošana - tas ir īsākais ceļš uz mazapmaksātu darbu un pelēku ikdienu.

Paradums vienmēr un visur censties ietaupīt

Ja veikalā uzreiz meklēt izpārdošanas preces, ja domājat, ko kolēģiem maksā vairāk un viņi strādā mazāk, ja nekad nevienam neizdodat naudu, ja viesmīlim nedodat dzeramnaudu, ja uzskatāt, ka ar jūsu algu nevar atļauties bērnu, - ir skaidrs, ka jums iekšā sēž nabadzības iedīgļi.

Speciālisti uzsver, ka tiekšanās uz totālu ekonomiju - tā nav sapratīgas taupīšanas pazīme, bet rādītājs, ka cilvēkam trūkst balansa starp ienākumiem un izdevumiem. Turpretī turīgs cilvēks ir gatavs par preci maksāt reālo cenu, tāpat kā maksāt par citu cilvēku darbu.

Paradums visu novērtēt naudas izteiksmē

Tikai uz nabadzību ieprogrammēti cilvēki uzskata, ka īsti laimīgs var būt tikai bagāts cilvēks un ka bez naudas nevar priecāties par dzīvi, ja mugurā nav dārgu drēbju vai garāžā - luksusa auto.

Sociologi apgalvo, ka uz jautājumu, kas jums vajadzīgs pilnai laimei, materiālās vērtības sāk uzskaitīt tikai nabagi.

Savukārt cilvēki ar augstiem ienākumiem pirmām kārtām par laimes pamatu sauc mīlestību un draudzību. Patiesi veiksmīgs cilvēks nav atkarīgs no bankas konta, bet gan ir spējīgs piesaistīt naudu praktiski jebkādā veidā.

Paradums krist panikā, kad beidzas nauda

Ja no domas vien, ka jūs varētu atlaist no darba, jums palielinās pulss, tā ir pazīme, ka iekšēji esat ieprogrammēts uz nabadzību. Savukārt veiksmīgiem cilvēkiem nauda nav pašmērķis: šodien tās nav, rīt - būs.

Paradums tērēt vairāk, nekā pelnīt

Ja strādājat divās, trijās darbavietās, bet tik un tā nepietiek naudas, kaut kas ar finanšu balansu nav kārtībā un ir pienācis laiks mainīties. Ja cilvēks nesaprot, ka viens kredīts atšķiras no otra, bagāts viņš nekļūs.

Paradums nodarboties ar lietām, kas nepatīk

Ja ne es, tad kurš cits? Psihologi uzskata, ka cilvēki, kas gatavi nodarboties ar nepatīkamām lietām, ir potenciāli gatavi neveiksmēm un nabadzībai. Un iemesls tam ir tieši šī sajūta, ka ir nepieciešams darīt lietas, kas nav tīkamas.

Lai šo paradumu izskaustu, nepieciešams darīt nevis to, kas kādam citam ir vajadzīgs, bet gan bet to, kas sagādā lielāko apmierinājumu, jo tikai šajā jomā ir iespējams gūt lieliskus panākumus.

Paradums turēties pa gabalu no radiniekiem

Ļoti pārliecinoši neveiksminieki sanāk no cilvēkiem, kuri attālinās no savas ģimenes. Kāpēc jāzvana sievasmātei? Viņai vajag - lai pati arī zvana! Tēvoci Albertu uz pusdienām neaicināšu, jo viņš kaut ko sliktu var padomāt. Mamma, atceries, kā mani visu priekšā nolamāji? Man bija tikai četri gadi, bet es visu atceros...

Savukārt visiem mantojumu bagātniekiem ģimene ir pati lielākā vērtība dzīvē. Kurš gan vēl cits atbalstīs, kad visās pārējās jomās būs iestājusies krīze?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!