Foto: stock.xchng
Tā kā cilvēku vārdu atcerēšanās ir nozīmīga socializācijas sastāvdaļa, jo otra cilvēka ausīm nav patīkamākas skaņas par paša vārda izdzirdēšanu, portāls "Business Insider" piedāvā septiņas metodes, kā vieglāk citu cilvēku vārdus iegaumēt.

Sižeta veidotāji apgalvo, ka, sastādot šo padomu sarakstu, ņemti vērā psiholoģijas speciālistu ieteikumi, un šīs metodes ir sekojošas.

Pirmā metode - atkārtošana. Vislabāk tikko iepazītu cilvēku vārdi atmiņā paliek, ja tos vairākas reizes atkārto, līdz tie stabili iesēžas atmiņā.

Otrā metode - uzdot jautājumus par cilvēka vārdu, jo, iespējams, tādā veidā var rasties kādas pašam vien zināmas asociācijas. Trešā metode - vārdu sasaistīt ar kādu tēlu, kas izveido konkrētas asociācijas.

Ceturtā metode - sasaistīt vārdu ar informāciju, kas par šo cilvēku zināms, piemēram, Jānis = policists, Sandis = sportists, Aivars = politiķis, Maija = prostitūta utt.

Piektā metode - mnemoniskie triki, sasaistot cilvēka vārdu ar par viņu jau zināmo informāciju, izskata īpatnībām vai rakstura iezīmēm. Piemēram, Ieva sieva, Dainis spainis, Alberts perverts utt.

Sestā metode - atkārtot cilvēka vārdu sarunu gaitā, katru uzdoto jautājumu sākot ar uzrunu, un septītā metode - draugu iesaistīšana, uzņemoties tikko iepazīto cilvēku iepazīstināt ar pārējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!