Foto: RIA Novosti/Scanpix

Divi vislabāk saglabājušies Sibīrijas spalvaino mamutu (Mammuthus primigenius) mazulīši Ļuba (attēlā) un Hroma pirms 40 tūkstošiem gadu gājuši bojā, aizrijoties ar dūņām.

Pie šāda secinājuma nonākuši vairāku valstu zinātnieki, kas pirmo reizi veikuši abu mamutiņu datortomogrāfiju. (Pētījuma rezultāti lasāmi žurnālā Journal of Paleonthology).

Abu mamutu snuķos atrastas smalkgraudainas nogulas, kas aizsprostojušas elpvadus, bet Ļubas kaklā un bronhos iekļuvuši vivianīta kristāli, kas nereti veidojas kūdras purvu apakšējos slāņos.

No tā zinātnieki secinājuši, ka mamutu meitenīte Ļuba noslīka purvā, bet puisītis Hroma, visticamāk, iekrita upē, salauza mugurkaulu un sarijās netīrās nogulsnes.

Tāpat analīzes parādījušas, ka Ļuba mirusi 30 līdz 35 dienu vecumā, bet Hroma nodzīvojis 52 līdz 57 dienas, turklāt abi mamutiņi bijuši gandrīz laikabiedri.

Ļubu 2007. gadā atrada Juribejas upes krastā Jamalas pussalā, bet Hroma tika trasts gadu vēlāk pie tās pašas upes, tikai Jakutijā.

Abu mamutu mirstīgās atliekas bija saglabājušās gandrīz bez bojājumiem, tikai atsevišķas daļas bija nograuzuši dzīvnieki (visticamāk, arktiskās lapsas un kraukļi). Hromas kuņģī tika atrasts nepārstrādājies piens, no kā tika secināts, ka nāves brīdī viņš atradies netālu no mammas.

Pirms Ļubas atrašanas par vienīgo pilnībā saglabājušos mamutu tika uzskatīts Dima, ko 1977. gadā atrada Magadanas apgabalā. Dima bija miris, traumējot kāju un iekrītot bedrē, no kuras nespēja izrāpties ārā un nosala.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!