Foto: F64
Zviedru un igauņu zinātnieku komanda saskaitījusi visus pasaules ezerus – izrādās, ka uz Zemeslodes ir aptuveni 117 miljoni ezeru, kas aptver gandrīz četrus procentus Zemes virsmas (Grenlandes un Antarktīdas pazemes ezeri netiek ņemti vērā).

Kā liecina Upsalas universitātes izplatītā preses relīze, kopējas ezeru krastu garums 250 reizes pārsniedz Zemes ekvatoru, un šie dati ievērojami atšķiras no visiem iepriekšējiem aprēķiniem.

Profesors Larss Tranviks izstrādājis metodi, kas ļauj satelīta attēlos sameklēt visus ezerus, kuru platība ir vismaz 0,2 hektāri (aptuveni ceturtā daļa futbola laukuma). Iepriekš zinātnieki ezerus skaitīja, tikai apkopojot vidējos datus, kas iegūti no dažādiem reģioniem.

Visgrūtāk zinātniekiem bija "iemācīt" programmu atšķirt ūdens virsmu no augu valstības, miglas, kalnu ēnām un citiem objektiem, kurus satelīta attēlos iespējams sajaukt ar ezeriem.

Ūdenstilpņu skaitīšana notikusi projekta Ūdens krāsa ietvaros, kurā zinātnieki pētīja izmaiņas ūdenī esošo organisko vielu sastāvā.

Latvijā kopumā ir 2256 ezeri, kuru virsmas platība pārsniedz vienu hektāru. Tādu ezeru, kuru platība ir lielāka par 10 km², Latvijā ir tikai 16, taču šie ezeri aizņem apmēram 45 procentus no visas Latvijas ezeru kopplatības.

Ezeru kopplatība Latvijā ir apmēram 1000 km² jeb 1,5 procenti no Latvijas teritorijas. Vislielākais ezers ir Lubāns (ūdens virsmas platība 80,7 km²), dziļākais - Drīdzis (65,1 m), salām bagātākais - Ežezers (vairāk nekā 35 salas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!