Foto: stock.xchng
Amerikāņu zinātnieki no Kalifornijas universitātes izstrādājuši algoritmu, kas ļauj atšifrēt cilvēka "iekšējo balsi" – vārdus, ko cilvēks izrunā domās.

Līdz ar to, kā vēsta izdevums Frontiers in Neuroengineering, ir apstiprinājusies hipotēze par to, ka vieni un tie paši neirofizioloģiskie mehānismi darbojas, gan izrunājot vārdus, gan tos tikai konstruējot apziņā.

Eksperimenta gaitā neirofiziologi ierakstīja septiņu brīvprātīgi piekritušu epilepsijas slimnieku smadzeņu aktivitāti (viņu galvās tika implantēti elektrodi).

Šiem cilvēkiem uz ekrāna rādīja slaveno Ābrahama Linkolna Geisburgas runu, Džona Kenedija inaugurācijas uzstāšanos un dzejoli par Oliņu Boliņu. Visiem dalībniekiem lūdza vispirms tekstu nolasīt, tad izrunāt pie sevis, bet pēc tam nedarīt neko.

Kad runas un dzeja tika lasītas skaļi, zinātnieki vēroja elektroencefalogrammu, kas rādīja, kādi smadzeņu neironi iedarbojas konkrētu vārdu izrunāšanas brīdī.

Balstoties uz šiem datiem, tika izveidota spektrogramma (skaņu viļņu vizualizācija), savukārt pēc tās - speciāla programma, kas, sinhronizēta ar konkrētā cilvēka smadzenēm, restaurēja sākotnējo tekstu.

Kad šāds "dekoders" tika piemērots to pacientu smadzeņu aktivitātei, kuri tekstu lasīja pie sevis, tas veiksmīgi spēja uztvert pie sevis izrunātos vārdus - tātad faktiski lasīja cilvēku domas.

Lai gan algoritms joprojām ir tāls no pilnības, zinātnieki cer uz tā pamata konstruēt "protēzi" paralizētiem cilvēkiem, kas zaudējuši runas spējas. Tad pacienti varētu tikai domāt, bet mašīna viņu domas verbāli nodotu apkārtējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!