Savulaik karstas diskusijas raisīja amerikāņu televīzijas šovu zvaigznes Kimas Kardašjanas (attēlā) paziņojums, ka viņas placenta pēc dzemdībām tiks pārstrādāta vitamīnos. Savukārt Latvijā mēles tika kulstītas par dīdžejmeiteni Lieni Ušakovu jeb vienkārši Seksīgo Lee, kura savu placentu pēc dzemdībām glabāja ledusskapī un no tās pagatavoja smūtiju, ar kuru tika pacienāta pazīstamā dūla Katrīna Puriņa.
Mediji, atsaucoties uz pētījumu, kas publicēts izdevumā "American Journal of Obstetrics and Gynaecology", vēsta, ka placentas ēšana neesot prāta darbs. Tā, kā zināms, gaidību laikā mazuli pasargā no apkārtējās vides ietekmes un gluži kā sūklis sevī uzsūc visu slikto.
Netrūkst tādu, kas uzskata, ka placenta satur dažādus vitamīnus, hormonus un barības vielas, kas palīdz nostabilizēt garastāvokļa svārstības un pēc dzemdībām stimulē mātes piena veidošanos.
Tiesa, ginekologi brīdina – placentas ēšana palielina risku iegūt kādu infekciju. Vīnes Medicīnas Universitātes ginekoloģijas speciālists Alekss Farrs uzsvēris, ka placentu nekādā gadījumā nevajadzētu uztvert par superpārtiku.
Tāpat viņš arī nesenajā pētījumā skaidrojis – tas, ka placentas ēšana veicina laktāciju un samazina pēcdzemdību depresiju, ir pilnīgs mīts.
"Placenta ir medicīnas atkritumi. Jā, lielākā daļa zīdītāju pēc dzemdībām apēd placentu, bet mēs varam tikai minēt, kāpēc viņi tā dara.
Tā kā placenta ģenētiski ir daļa no jaundzimušā, tās apēšana robežojas ar kanibālismu. Tādas barības vielas kā dzelzs, selēnijs un cinks placentā nemaz nav pietiekošā daudzumā. Tomēr placentā ir konstatēta augsta citu smago metālu koncentrācija, kas tajā uzkrājas grūtniecības laikā," izdevums "The Mirror" citējis ārstu.