Foto: press.atlanticrecords.com, Greg Williams
Nav nekāds noslēpums, ka daļa mūziķu raksta dziesmas ne tikai sev, bet arī citiem māksliniekiem. Daudzi tieši šādā veidā uzsāk savu karjeru, līdz iegūst drosmi paši ķerties arī pie dziesmu izpildīšanas.

Eds Šīrans ir viens no tiem mūsdienu popmūzikā aktuālajiem mūziķiem, kas ar savu klātbūtni ir pagodinājis arī Latviju. Koncerts "Arēnā Rīga" notika 2015. gada 16. februārī – dienu pirms mākslinieka 24. dzimšanas dienas – un bija pilnībā izpārdots.

Viņa jaunākais studijas albums "÷ (divide)", kas 26 gadus vecā dziedātāja karjerā ir jau trešais, tika laists klajā šā gada 3. martā un pēc pārdošanas rādītājiem pirmajā nedēļā ieņēma Lielbritānijas albumu topa 1. vietu. Ar 672 000 pārdotu kopiju vienā nedēļā Eds kļuva par visu laiku visvairāk vienā nedēļā pārdoto vīriešu kārtas mākslinieku Lielbritānijā un arī mākslinieku kopvērtējumā ieņēma 3. vietu, atpaliekot tikai no Adeles (Adele) albuma "25" un grupas Oasis plates "Be Here Now".

Pēc tam "÷ (divide)" izdevās iekarot albumu topa virsotni vēl 14 valstīs, ieskaitot ASV, Kanādu un Austrāliju.

Vēl kāds interesants fakts – albuma izdošanas nedēļā britu singlu čārta Top 20, galvenokārt pateicoties straumēšanas iespējām, iekļuva visas (!) 12 albuma dziesmas.

Tomēr viņš jau gadiem ir rakstījis dziesmas arī citiem māksliniekiem, turklāt laba tiesa no tām nemaz neizklausās pēc Šīranam raksturīgā folk-popa.

Lūk, astoņas dziesmas, ko pilnībā vai daļēji sarakstījis Ed Šīrans, un, pat ja vēl neesi britu rudmatainā dziesminieka fans, šis saraksts var tev likt pārdomāt...

1. COLD WATER - Major Lazer feat. Justin Bieber and Mø

Vienai no 2016. gada vasarā dominējošajām dziesmām dalībnieku netrūkst. Tā ir vēl viena sadarbība starp Diplo un Džastinu Bīberu (Justin Bieber), tajā piedalās dāņu elektropopa dziedātāja un dziesmu autore , un jāņem vērā arī pastāvošais Gucci Mane remikss. Nav nekāds brīnums, ja pat nenojauti arī Šīrana nopelnus šīs dziesmas tapšanā. Tomēr, pārbaudot dziesmas autoru sarakstu, tur viņš ir.

2. LOVE SHINE DOWN - Olly Murs

Paslēpusies Olija Mūrsa (Olly Murs) 2010. gada albumā ar paša vārdu nosaukumā, ir atrodama šī saldenā mīlas dziesmiņa. Gan Mūrsam, gan Šīranam kopš tā laika ir tapuši daudz labāki gabali, bet tieši tādēļ ir interesanti iepazīties ar "Love Shine Down" – tu varēsi novērtēt, cik ļoti abi mākslinieki ir progresējuši.

3. TATTOO - Hilary Duff

Šī droši vien vairāk ir pieskaitāma nevis kategorijai "Es nezināju, ka šo dziesmu ir uzrakstījis Eds Šīrans", bet gan vairāk kategorijai "Es nezināju, ka šāda dziesma pastāv". Vienu brīdi bijis paredzēts, ka "Tattoo" kļūs par par Hilarijas Dafas (Hilary Duff) 2015. gada albuma "Breathe In. Breathe Out" pirmo singlu, bet viņa tās vietā tomēr izvēlējās "Chasing the Sun". Žēl gan, jo ļoti iespējams, ka "Tattoo" būtu veicies labāk.

4. LAY IT ALL ON ME - Rudimental

Nu, šajā jau pat ir dzirdama paša Eda balss. Pati dziesma gan izklausās Šīranam tik netipiska, ka būtu pilnīgi pieļaujams domāt, ka viņš tajā pieaicināts tikai kā viesmākslinieks.

Protams, Šīrana un Rudimental sadarbība nav nekas jauns – viņi kopā ir sarakstījuši Eda izpildīto dziesmu "Bloodstream", un drum'n'base kvartets ir atbalstījis britu arī viņa albuma "X" koncertturnejā.

Šī dziesma gan pamatīgi atšķiras no parastā Eda Šīrana repertuāra, un pat cilvēki, kuriem viņš kā mākslinieks nepatīk, "Lay It All On Me" atzīst par gana labu esam.

5. LITTLE THINGS - One Direction

Šī dziesma vienkārši izklausās pēc Eda Šīrana. Sirsnīgais dziesmas stāsts cilvēkus uzrunāja, un tā kļuva par One Direction otro singlu, bet paša Šīrana pirmo, kas nonāca singlu čārta pašā virsotnē.

Šīrana komanda bijusi nikna, ka viņš šo dziesmu kādam atdevis, bet tas viņu nav atturējis turpināt rakstīt dziesmas citiem māksliniekiem, ieskaitot tos pašus One Direction. Viņš ir atbildīgs arī par grupas dziesmu "18" no viņu 2014. gada albuma "Four".

6. LOVE YOURSELF - Justin Bieber

Bībera atdzimšana bija pilnā plaukumā, kad šī dziesma – ceturtais singls no viņa ceturtā albuma – nonāca pasaulē un atteicās iet prom. Vispār. Lai gan dziesmas nosaukums ir ļoti iedvesmojošs, šī ir viena no Šīrana asākajām dziesmām, kurā ar vārdu "mīlestība" tiek aizstāts kādas citas darbības vārds.

Nevarētu teikt, ka šo uzreiz var atpazīt kā Šīranam piederošu, bet, kad tas ir kļuvis zināms, šķiet pats par sevi saprotams. Kurš gan cits uzrakstītu šādu tekstu: "Manai mammai tu nepatīc, un viņai patīk visi" ("My mama don't like you, and she likes everyone")?

7. SAY YOU LOVE ME - Jessie Ware

Šīrans un Džesija Vēra (Jessie Ware) šo dziesmu sarakstīja kopā viņas otrajam albumam – 2014. gada "Tough Love".

Tā ir daudz lielāka par Šīrana paša dziesmām, skaidri redzams – domāta plašai un sulīgai balsij. Kopš tā laika "Say You Love Me" izpilda daudzi televīzijas dziedāšanas šovu pretendenti, tomēr Vēras versija ir un paliek visemocionālākā, tīrākā un atklātākā. Iespējams, tajā var saskatīt zināmu līdzību ar "Thinking Out Loud", bet tā ir daudz personiskāka un ne tik uzkrītoši "jauka".

8. US - Rita Ora

Šo dziesmu tu droši vien pat nezini, un tam ir iemesls. Tā ir viena no gandrīz 100 dziesmām, ko Rita ierakstīja, bet nevarēja izdot domstarpību ar savu mūzikas izdevniecību dēļ. Vienīgā iespēja to patlaban noklausīties ir, pateicoties kanāla YouTube iespējām.

Vai tā būtu kļuvusi par hitu? To mums nav lemts uzzināt.

Ar citām mūzikas ziņām un aktuālākiem mūzikas topiem iepazīsties portālā www.ehrhiti.lv vai EHR aplikācijā!

Android versiju lejupielādē ŠEIT.
iOS versiju lejupielādē ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!