Foto: Publicitātes foto
22.un 23. septembrī Bauskas pilī notiks Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības organizētā ikgadējā izstāde "Latvijas vīnogas 2018". Pils vēsajos pagrabos, kur savulaik vīnu glabājuši arī Kurzemes hercogi, šogad vienkopus varēs apskatīt vairāk nekā 100 šķirņu dažādās Latvijas vietās audzētu vīnogu paraugu, bet Bauskas pils zālē - piedalīties izglītojošā seminārā par vīnogu audzēšanu.

Septembris ir vīnogu ražas mēnesis, kad vislabāk izvērtēt vīnogu ražas kvalitāti – šī gada karstā vasara Latvijas vīnkopjiem kopumā bijusi labvēlīga. "Šis gads Latvijā audzētajām vīnogām patika. Daudzas šķirnes jau ir novāktas, un izstādē varēs apskatīt vidējās un vēlās vīnogu šķirnes no visas Latvijas. Lai gan meteoroloģiski šis gads vīnogām bija labvēlīgs, daudzas šķirnes vēl pagājušā gada slikto un slapjo laika apstākļu ietekmē devušas salīdzinoši mazu ražu. Ja arī nākamās vasaras klimatisko izmaiņu rezultātā būs tik pat siltas, vīnogu audzēšana Latvijā varētu kļūt par arvien perspektīvāku nozari," saka Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Izstādē varēs aplūkot plašu vīnogu šķirņu klāstu, gan galda un universālās, gan tā dēvētās vīna vīnogas, kas audzētas dažādos apstākļos un dažādās Latvijas vietas, kā arī klātienē sastapt Latvijā veiksmīgākos vīnogu audzētājus. Tāpat visi interesenti izstādes ietvaros sestdien, 22. septembrī, no pulksten 13 aicināti piedalīties izglītojošā seminārā "Latvijas vīnogas 2018", kurā varēs uzzināt par vīnogu audzēšanas tradīcijām un izaicinājumiem Latvijā.

Dienu pirms izstādes publiskas atklāšanas Bauskas pilī tiks paziņoti Baltijas valstu vīnogu, augļu un ogu vīnu konkursa "Baltic Cup 2018" rezultāti. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vīndaru veikumu vērtēja starptautiska žūrijas komisija. Komisijas darbu vadīja viens no Latvijas pazīstamākajiem vīnziņiem Jānis Kaļķis.

"Baltic Cup 2018" šogad saņēma 49 vīna darītavu pieteikumus, tai skaitā 16 no Lietuvas, 11 no Igaunijas un 22 no Latvijas. No 147 vērtēšanai iesniegtajiem vīniem 40 bija no Lietuvas, 20 no Igaunijas un 87 no Latvijas.

Latvijas vīnogu izstāde apmeklētājiem būs atvērta sestdien, 22. septembrī, no pulksten 10 līdz 19 un svētdien, 23. septembrī, no pulksten 10 līdz 15.

Izstāde "Latvijas vīnogas 2018" un vīnu konkurss "Baltic Cup 2018" notiek Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības īstenotā projekta "Latvijas vīna tūrisma attīstība" ietvaros. Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība dibināta 2006. gadā, taču tās saknes meklējamas jau 70. gados Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrībā, kur vīnkopis Edmunds Petrānis nodibināja Vīnkopju sekciju. 80. gados Gvido Dobeļa vadībā Vīnkopju sekcija pārtapa Vīnogu audzētāju klubā. Latvijas vīnogu izstāde regulāri tikusi organizēta jau kopš 1970. gadu beigām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!