Kas gan var būt labāks, par glāzi izturēta vīna? Glāze jauna vīna, kurš spēlējas uz lūpām un iekustina asinis gluži kā jaunībā, paši Franči šo vīnu sauc par jautru un bezkaunīgu. Vīna cienītāji ar nepacietību gaida rudeni, bet precīzāk – novembri, kad visās vecās pasaules provincēs sāk jaunā vīna pārdošanu. Tas notiek katru gadu trešajā novembra ceturtdienā tieši 00:00, un ne minūti ātrāk vai vēlāk. Šogad "Božolē" (Beaujolais Nouveau) svētki iekrīt 20. novembrī. Dažas dienas pirms svētkiem, miljoniem pudeļu pamet savas valsts robežas, lai laikus paspētu uz svētkiem citās valstīs un kontinentos. Priekš vīndariem, vīna piegāde patērētājiem tik īsā laikā ir goda lieta, un savdabīga sacensība. Pateicoties viņu talantam un modes tendencēm, šie vīna svētki ir kļuvuši universāli, informē portāls www.qazeta.net.

Šos svētkus svin katru gadu, trešajā novembra ceturtdienā. Noteikumi ir vienkārši: kad tiek paceltas glāzes, izskan frāze - "Le Beaujolais Nouveau est arrive" ("Božolē Nuvo ir klāt!", vai "Laiks jaunajam Božolē!"). "Božolē nuvo" (no franču "Beaujolais Noeveau") - ir jauns franču vīns, kurš izgatavots no "Gamay" vīnogu šķirnes Burgundijas provincē. Tam par godu tiek svinēti svētki ar tādu pašu nosaukumu, kas kļuvuši par vienu no pazīstamākajiem vīna pasākumiem pasaulē. "Božolē nuvo" piemīt sulīga garša ar augļu buķeti, un tas ir piemērots pasniegšanai kopā ar dažādiem ēdieniem - gaļu, sieru, jūras veltēm. Pirms lietošanas, vīnam ir jābūt atdzesētam līdz 11-13 grādiem. Lietpratēji gan brīdina, ka šo vīnu vajag lietot ar mēru: jauns vīns dzeras ļoti viegli, bet sekas var būt nepatīkamas. Francijā "Božolē" sauc par "jautru un bezkaunīgu vīnu". Vīna krāšņā un asā garša balstās uz tā izgatavošanas īpatnībām - precizitātei ir liela nozīme. Ja vīnu nolej trīs stundas ātrāk, nekā paredzēts, tas izdodas viegls un ar vāju nokrāsu, bet, ja to izdara trīs stundas vēlāk, jaunais vīns kļūst tumšs un pārāk sīvs. Ar katru gadu "Božolē nuvo" svētki kļūst arvien eksportētāki - to popularitāte Francijā noplok, bet ārvalstīs tā pieaug. Pašlaik, ne mazāk kā puse no kopējās izgatavotā vīna produkcijas, dodas uz ārvalstīm.

"Božolē nuvo" - tas ir rituāls, lieli tradicionāli pagānu svētki. Tā kā svētki ir universāli, tie lieliski iederas jebkurā valstī un kultūrā.

Šo ceturtdien, 20. novembrī 21:00, naktsklubs "Friends" jau trešo reizi pulcēs visus savus tuvākos draugus uz jaunā vīna svētkiem - Beaujolais Noeveau!

Un mēs teiksim: "Le Beaujolais Noeveau est arrive!" - "Božolē nuvo ir klāt!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!