Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20

,
Tieši pirms 20 gadiem Kannu filmu festivālā pasaules pirmizrādi piedzīvoja režisora Alekseja Balabanova trilleris "Brālis" ("Брат"), kas kļuva par Krievijas deviņdesmito gadu kino klasiku un pelnīti iemantoja kulta filmas statusu.
Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20
1
Kā vēlāk intervijās stāstījuši aktieri un filmas veidotāji, "Brālis" tapa, balstoties uz entuziasmu un režisora ieceri ar minimāliem līdzekļiem uztaisīt labu kino. Filmēšana notikusi vien 31 dienu, un, kā norādīts dažādos avotos, tā izmaksājusi aptuveni 20 tūkstošus (dažviet minēti arī 10 tūkstoši, bet filmas operators Sergejs Astahovs kādā intervijā minējis 50 tūkstošus) ASV dolāru. 2005. gadā izdevums "Forbes" vēstīja, ka filmas kopīgais budžets bijis 250 tūkstoši dolāru.
Vida Press
Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20
2
Daudzi aktieri filmējušies savās vai "humpalās" pirktās drēbēs un saņēmuši ļoti pieticīgu atalgojumu vai pat strādājuši bez maksas, tomēr tas nav mazinājis viņu aizrautību. Svetlana Pismičenko, kura filmēšanās dēļ iemācījusies vadīt tramvaju, vēlāk gan atklājusi, ka par filmēšanos saņēmusi 1000 dolārus, bet šo tam laikam pasakaino naudu viņai samaksājuši tikai pusgadu pēc filmas iznākšanas.
Vida Press


Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20
3
Filmas galvenais varonis Daņila Bagrovs kļuva par kino ikonu, bet Sergejs Bodrovs jaunākais – par savas paaudzes elku. Aktierim paredzēja spožu karjeru, bet viņa dzīve aprāvās 30 gadu vecumā 2002. gada traģiskajā Kolka ledāja nogruvumā Ziemeļosetijā. Tajā bez vēsts pazuda vairāk nekā 100 cilvēku, starp kuriem bija arī gandrīz visa Bagrova režisētās filmas "Связной" komanda.
Vida Press


Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20
4
Videonomās filma nonāca 1997. gada jūnijā, un tā kļuva par vienu no komerciāli veiksmīgākajām deviņdesmito gadu filmām Krievijā.
Vida Press


Krievijas atbilde Holivudai. Kulta filmai 'Brālis' – 20
5
Ņemot vērā popularitāti un lielo peļņu, tika nolemts veidot filmas turpinājumu "Brālis 2", kurā tika ieguldīta krietni vien lielāka nauda – vairāk nekā miljons ASV dolāru. Arī tās režisors bija Aleksejs Balabanovs, kura filmogrāfijā ir tādi darbi kā "Война", "Жмурки", "Груз 200" un citi. Balabanovs tika uzskatīts par vienu no mūsdienu spilgtākajiem un vadošajiem Krievijas kino industrijas pārstāvjiem, bet 2013. gada 18. maijā viņš 54 gadu vecumā piedzīvoja sirdstrieku un mira.
Vida Press

Filmā skanēja grupas "Nautilus Pompilius" dziesmas, bet tās skaņu celiņš iznāca tikai 2000. gadā. Līdz ar filmas nonākšanu videonomās tapa videoklips dziesmai "Во время дождя", ko režisēja Balabanovs un kurā filmējās arī Bodrovs. Vēlāk intervijās Balabanovs stāstījis, ka ar grupas līderi Vjačeslavu Butusovu viņam bijusi draudzīga vienošanās – grupa filmai bez atlīdzības dod savas dziesmas, bet režisors vēlāk viņiem izveido videoklipu.

20 gadi kopš 'Kliedziena': kā mainījušās varoņu sejas 20 gadi kopš 'Kliedziena': kā mainījušās varoņu sejas  
Kā 'Lubenes' aktieri izskatās 21 gadu pēc filmas uzņemšanas Kā 'Lubenes' aktieri izskatās 21 gadu pēc filmas uzņemšanas   (1)
Muskuļi no Briseles: Žanam-Klodam van Dammem – 55 Muskuļi no Briseles: Žanam-Klodam van Dammem – 55   (3)
Nabokova 'Lolita' – pats traģiskākais 20. gadsimta romāns Nabokova 'Lolita' – pats traģiskākais 20. gadsimta romāns   (1)
Pievienot komentāru
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.