Sešas labākās filmas par hakeriem

,
Kino industrija allaž ir sekojusi līdzi tam, lai tiktu ražotas filmas par tām tēmām, kas cilvēkiem ir vistuvākās. Aizvien vairāk savā ikdienā bīstoties no hakeru uzbrukumiem, protams, arī šim tematam ir jāturpina savs uzvaras gājiens kino dienaskārtībā. Jau 23. janvārī uz ekrāniem sagaidot 21. gadsimta hakeru filmu 'Blackhat', 'kinoblogeri.lv' pārstāvis Sergejs Timoņins portālam Skats.lv nosauca sešas labākās filmas par hakeriem.
Sešas labākās filmas par hakeriem
1
‘Hackers’ (1995): Filma, ar kuru viss sākās. Andželīnas Džolijas bijušais vīrs (viens no viņiem visiem) Džonijs Lī Millers, pazīstams gan kā Šerloks no ‘Elementary’, gan Doktors un Frankenšteins no Denija Boila teātra izrādes, kopā ar bijušo sievu ir pasaules labākais hakeris, kurš glābj pasauli no šausminoša datorvīrusa. Banāla, paredzama un mūsdienās arī ļoti smieklīga. Šī tāpat ir mūsu jaunības - kad hakeri bija intriģējoši un stilīgi, nevis ļauni un bīstami - kulta filma ar tā laika Holivudas zelta jaunatni un tai piemītošo neprātīgo enerģiju. Tāpat filmā arī iekļautas neskaitāmas atsauces uz žanra tēvu Viljamu Gibsonu, kā arī joprojām fantastisks skaņu celiņš. Ar nelielu kaunu jāatzīst, ka mīlam.
Publicitātes attēli
Sešas labākās filmas par hakeriem
2
‘Johnny Mnemonic’ (1995): Turpinām ar Kianu, kurš šajā smieklīgajā, bet nostaļģiskajā vīzijā par mūsu iespējamo (patiesībā - pilnīgi neiespējamo) nākotni, kurā topošais Neo pirmo reizi metas virtuālās realitates apskāvienos. Protams, ne jau Kianu viens - Dīna Meijere, Ice-T, Henrijs Rollinss, Udo Kīrs, Dolfs Lundgrēns post-apokaliptiska mācītāja lomā un pat Takeši Kitano (!) ir redzami šajā filmā. Tās scenāriju sarakstīja ‘cyberpunk’ žanra tēvs Viljams Gibsons. Kults kas kults - ko tur vēl piebilst! Skumji, ka Gibsona ‘Neiromanceru’ tā arī neuzfilmēja - tur pie stūres būtu megafilmas ‘Torque’ autors un tvitera jokdaris Džozefs Kāns.
Publicitātes attēli


Sešas labākās filmas par hakeriem
3
‘The Matrix’ (1999): Visi zin, kas tas ir, bet vai visi zina, kas tas varēja būt? Vispār zināms fakts ir tas, ka mēs veiksmīgi izvairījāmies no Vila Smita galvenajā lomā (ar neizbēgamo ‘repčiku’ dziesmu skaņu celiņā ‘Hackin' Big Willie style’), bet zinājāt, ka no Neo lomas atteicās Nikolass Keidžs? Tas tik būtu Matrikss! Par filmas metamorfozēm gan pirms, gan tās filmēšanas laikā var sarakstīt grāmatu (kas patiesībā jau ir izdarīts), bet svarīgākais ir tas, ka tā nevis vienkārši izdevās, bet definēja pagājušā gadsimta un visas tūkstošgades kino valodu un ne tikai. Turpinājumi (būtībā - tāpat kā visa turpmākā Vačovsku filmogrāfija) pārsvarā sarūgtināja, bet iesaku dot tiem otru iespēju - būsiet pārsteigti, jo tehniskā līmenī tie joprojām ir izcili. Taču saturs jau ir gaumes jautājums.
Publicitātes attēli


Sešas labākās filmas par hakeriem
4
‘Swordfish’ (2001): Visticamāk, tuvākais ‘hakeru’ kino šodienas tematam (pat to nosaukumi sacenšas savā neatbilstībā uz ekrāna notiekošajam), kur hakeris Hjū ar Vilknadža ‘bici’ (‘cietumā uztrenējos’ jau kļūst par šablonu), pēc ‘The Matrix’ aktuālais ‘bullet time’ savā pārākajā pakāpē, labie un sliktie teroristi, Paul Oakenfold skaņu celiņš un Džons Travolta ar smieklīgu frizūru! Kā arī skarbākā kino redzētā stresa pārbaude un divi miljoni ASV dolāru papildus (!) honorāra Hallei Berijai - pa vienam par katru krūti, un tas nebūt nav joks.
Publicitātes attēli


Sešas labākās filmas par hakeriem
5
‘The Social Network’ (2010): Nevaram izvairīties arī no šīs filmas, kas iznāca precīzi brīdī, kad hakeri no IT pasaules anarhistiem un margināļiem gandrīz izauga par tās revolucionāriem, kas arī spilgti parādīts šajā režisora Deivida Finčera ‘oskarotajā’ filmā, kurā jauni, aizrautīgi koderi lauž gan ierasto lietu kārtību, gan viens otru kādas augstākas idejas vārdā! Diemžēl, citējot vienu no filmas un arī reālās dzīves personāžiem, miljards dolāru ir daudz foršāk nekā miljons dolāru, un no šī brīža hakeru tēls arī publikas acīs kļuva daudz melnāks un merkantīlāks - no brīvības cīnītājiem un virtuālajiem romantiķiem tie kļuva par blēžiem, kas tīko pēc mūsu parolēm un PIN kodiem. Un kuram tad tas šķiet pievilcīgi?
Publicitātes attēli


Sešas labākās filmas par hakeriem
6
‘Blackhat’ (2015): Šoreiz pie tēmas ķērās Holivudas galvenais cieto vīru un lēmumu eksperts Maikls Manns (‘Heat’, ‘Collateral’), kurš izlēma pirmais apskatīt šo 21. gadsimta sērgu - kiberteroristus. Pie tam kā reiz caur terorisma, nevis romantikas (khm, ‘Hackers’) prizmu. Mūs gaida vērienīgas apšaudes, pakaļdzīšanās pāri kontinentiem, hakeru Dievs Kriss Hemsvorts (‘cietumā uztrenējos’, jā) un, iespējams, līdz šim realistiskākās Holivudas filmā redzētās hakošanas ainas - tas viss ierastajā Maikla Manna (kurš visu mūžu filmē vienu un to pašu stāstu ar niecīgām variācijām) filmā par cilvēkiem-zobratiem, cilvēkiem ar misiju un to neizbēgamo sadursmi brīdī, kad, kā teica vecais, labais Džokers: ‘immovable object meets an unstoppable force.’ Šo filmu uz ekrāniem varēs redzēt jau 23. janvārī, taču īpašajiem hakeru tematikas mīļiem to būs iespējams aplūkot Kinoblogeri.lv rīkotajā seansā jau 22. datumā.
Publicitātes attēli
Godzilla atgriežas uz ekrāniem Godzilla atgriežas uz ekrāniem  
Patiesi fakti par Čaku Norisu Patiesi fakti par Čaku Norisu  
Džekijs Čans - lietas, ko nezināji Džekijs Čans - lietas, ko nezināji  
Loterijā laimētās 'Troņu spēļu' kāzas Loterijā laimētās 'Troņu spēļu' kāzas  
Daži slaveni izdomāti suņi Daži slaveni izdomāti suņi   (2)
12 veidi pašiņmieta trūkuma risināšanai mājas apstākļos 12 veidi pašiņmieta trūkuma risināšanai mājas apstākļos  
Daži padomi, kā sabiedrībai neuzkrītoši atrādīt savu trenēto augumu Daži padomi, kā sabiedrībai neuzkrītoši atrādīt savu trenēto augumu  
Ivars Kalniņš Sieviešu sišanas tradīcijas Latvijā - populārākie piemēri   (27)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.