Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?

Ikviens gaļas cienītājs ir pārliecinājies, ka visgardākā ir pašu mājas kūpinātavā pagatavotā gaļa. Lai gan kūpināšanai vispopulārākā un ieteicamākā alkšņa malka, tomēr arī citu koku koksne spēj piedot gaļai un citiem kūpinājumiem bagātīgāku garšu buķeti.
Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
1
Alksnis. Visbiežāk kūpināšanai izmanto alkšņa malku, un ne velti – tā piedod gaļai patīkami saldenu dūmu piegaršu. Ar alkšņa malku ir ieteicams kūpināt zivis, it īpaši lasi, kā arī cūkgaļu un putnu gaļu.
Flickr.com/Ole Husby


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
2
Ābele. Ābeles malka kūpinājumiem piešķirs izsmalcināti saldenu garšu un augļu aromātu. Tā lieliski derēs cūkgaļas, šķiņķa, liellopa, medījumu, jēra un zivju kūpināšanai. Ņem vērā, ka kūpinājumi no ābeles malka kļūst tumši brūni.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
3
Kļava. Ar kļavas malku kūpinātiem izstrādājumiem piemīt vidēji salda dūmu piegarša – šī koka malka derēs putnu gaļai, sieram un pat dārzeņiem.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
4
Ozols. Uz ozola malkas kūpinātai gaļai piemīt ievērojami spēcīgāka dūmu piegarša nekā ābeles un alkšņa malkai, tāpēc tā lieliski izcels sarkanās gaļas garšu – tātad domāta liellopam, teļa gaļai un medījumiem. Lai piešķirtu dūmiem smalkākas aromāta nianses, ozola malku ir vērts kombinēt ar augļu koku zariem, piemēram, ķirša, ābeles vai plūmju koka skaliņiem.
Momenti.lv/Anita Austvika


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
5
Bumbiere. Bumbierkoka malka līdzīgi kā ābeles malka izdala vieglu un saldenu aromātu. Tā lieliski paspilgtinās cūkgaļas un putnu gaļas garšu.
Flickr.com/Mihn Hoang


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
6
Bērzs. Bērza malka piešķirs līdzīgu piegaršu kā kļavas – vidēji saldenu dūmu aromātu. Tā izcels putnu gaļas un cūkgaļas garšu, un ir īpaši ieteicama, kūpinot ribiņas, – dūmi būs saudzīgi pret kauliem, kas ir izvērsti ārpus gaļas gabala, un tos neapdedzinās.
Flickr.com/Garry Knight


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
7
Ceriņi. Ceriņu krūmu zarus reti kurš aizdomāsies izmantot gaļas kūpināšanai, tomēr šī koka malka lieliski derēs zivīm un jēra gaļai. Ceriņi piešķirs gaļai un zivīm patīkamu dūmu aromātu ar pavisam vieglu ziedu smaržas niansi.
Momenti.lv/Alise Ustinova


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
8
Ķiršu koks. Arī ķiršu koka malku reti izmanto gaļas kūpināšanai, taču tā gaļai piešķirs interesantas garšas nianses – dos saldenu un augļainu piegaršu. Interesanti, ka kūpinājumu garša var atšķirties atkarībā no ķirša šķirnes, proti, jo saldāki ir ķirša augļi, jo saldenāku garšu dos attiecīgā ķirša malka
Flickr.com/Chris Waits


Atklājam kūpināšanas sezonu – kā izvēlēties atbilstošu malku?
9
Kūpinājumiem nederēs. Ne visu koku malka ir derīga kūpināšanai, jo var sabojāt gaļu vai pat padarīt kūpinājumus indīgus. Noteikti ir jāizvairās no skuju koku malkas, kas degot izdala eļļas un sveķus, kas savukārt padara dūmus īpaši biezus. Kūpinājumiem nederēs egles, priedes, sarkankoka, gobas, cipreses un ciedra malka.
Momenti.lv/Anita Austvika
Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai Septiņi soļi līdz ideālai pirtsslotai   (2)
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!' Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!'  
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos  
Pievienot komentāru
Komentāri
Komentēšana atļauta tikai reģistrētiem lietotājiem!
Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem
Lasīt komentārus Lasīt komentārus
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.