Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm

Vieni no skaistākajiem svētkiem ir Lieldienas – laiks, kad tiek atzīmēti pavasara saulgrieži, gaismai svinot uzvaru pār tumsu. Tajos viena no populārākajām un senākajām paražām ir olu krāsošana, izmantojot gan modernās, gan senās olu krāsošanas receptes. Taču, ja nebūtu pieejami mūsdienu palīglīdzekļi, vai tu prastu nokrāsot košas un skaistas Lieldienu olas tā, kā to darīja mūsu senči?
Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
1
Olu raibināšana. Lai olas padarītu raibas, pirms krāsošanas tās var apsiet ar dažādiem augiem, lapiņām, auzu pārslām, skujām, putraimiem un pat ķērpjiem – visām dabiskajām lietām, kas aug un atrodas mums apkārt. Lai iegūtu rakstu, sākumā olu samitrina, pieliek klāt vēlamo puķes ziedlapiņu, augu vai kādu citu dabas materiālu un izveido sev tīkamu ornamentu, rūpīgi iesien olu marlē vai auduma drāniņā. Pēc tam olu liek krāsoties, izmantojot izvēlēto metodi.
AS 'Latvijas Valsts meži’ arhīvs
Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
2
Sīpolu mizas. Pati populārākā metode olu krāsošanai ir sīpolu mizu novārījums, kurā olas iegūst skaistu,dzeltenbrūni raibu toni. Lai krāsu padarītu spilgtāku, ņem daudz sīpolu mizu, aplej tās ar ūdeni un vāra 30 minūtes. Pēc tam katlā liek olas un visu vāra vēl desmit minūtes. Kad tas izdarīts, olas uzmanīgi izņem un atdzesē.
Jim Killock / cc


Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
3
Biešu sula. Lai iegūtu spilgtas olas, nebūt nav jāizmanto ķīmiskie līdzekļi – tam itin labi derēs arī biešu sula. Viss, kas jādara – ņem puslitru biešu sulas un uzvāra, pievienojot divas ēdamkarotes etiķa. Pēc tam olas liek šķidrumā un atstāj uz divām stundām. Tad uzmanīgi olas izceļ, viegli noskalo un liek galdā!
AS ‘Latvijas Valsts meži’ arhīvs


Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
4
Alkšņu miza. Vēl viens dabisks materiāls, ko var izmantot olu krāsošanā, ir alkšņu miza. To iegūsi tuvējā mežā. Alkšņu mizu aplej ar karstu ūdeni un atstāj ievilkties aptuveni pusstundu. Pēc tam šķidrumā liek olas un vāra aptuveni desmit minūtes. Lai iegūtu košāku toni, olas noskalo un liek atpakaļ novārījumā vēl uz pusstundu. Šādi ola iegūst skaistu, dzeltenīgu nokrāsu.
Elliott Brown / cc


Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
5
Melleņu kompots vai upeņu ievārījums. Ja vēlies iegūt neparasti zilpelēkas olas, piemērots līdzeklis tam ir melleņu vai upeņu ievārījums – to ielej katlā, atkarībā no konsistences pievieno nedaudz ūdens un aptuveni desmit minūtes vāra. Pēc tam olas atstāj ievilkties vēl uz desmit minūtēm.
iris / cc


Daži padomi, kā krāsot Lieldienu olas pēc mūsu senču metodēm
6
Kumelīšu tēja. Iemīļotā kumelīšu tēja vienlīdz labi der gan dzeršanai, gan olu krāsošanai – no tās iegūst skaistu, gaiši dzeltenīgu toni. Katliņā lej tik daudz ūdens, cik ir nepieciešams olu vārīšanai, un pagatavo gana stipru tēju. Kad tēja uzvārīta, ūdenim pievieno divas ēdamkarotes etiķa, sāli un olas tajā vāra vēl 15 minūtes. Ja krāsu vēlas spilgtāku, olas patur novārījumā ilgāk.
storebukkebruse / cc
Astoņas sirsnīgas 8. marta kartītes no padomju laikiem Astoņas sirsnīgas 8. marta kartītes no padomju laikiem   (1)
Pareizticīgie priesteri svēta ieročus, močus un vēlēšanu kasti Pareizticīgie priesteri svēta ieročus, močus un vēlēšanu kasti   (14)
Dīvainā tradīcija – ēst suši no kailas sievietes ķermeņa Dīvainā tradīcija – ēst suši no kailas sievietes ķermeņa   (6)
Ivars Kalniņš Sieviešu sišanas tradīcijas Latvijā - populārākie piemēri   (27)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.