Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu

Arvien pieaugot vides piesārņojumam, cilvēki visur pasaulē vairāk domā par to, kā rūpēties par dabu un mazināt piesārņojuma radītās sekas. Viens no veidiem, kā to darīt, protams, ir izvēlēties dabai draudzīgus pārvietošanās veidus. Taču, ja ikdienas galamērķis atrodas pārāk tālu, lai ceļu mērotu ar divriteni vai kājām, vidi piesārņojošā autotransporta vietā var izvēlēties arī Rietumeiropā iecienītajos elektromobiļus. Latvijā jau ir sperti pirmie soļi to ieviešanā, turklāt Rīgā pavisam nesen atklātas vairākas elektromobiļu uzlādes stacijas, kas atbilst Eiropas standartiem un ir izmantojamas visu diennakti.
Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu
1
Lai gan elektromobiļi savu popularitāti Latvijā sāk iekarot tikai pamazām, angļu izgudrotājs Tomass Pārkers pirmos šāda veida auto rūpnieciski sāka ražot jau tālajā 1884. gadā. Ražošanu pasūtīja parlaments, lai mazinātu gaisa piesārņojumu Londonā.
Lee / cc
Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu
2
Galvenā elektromobiļu konkurētspēja slēpjas vairākos faktos, piemēram, elektromobilim nav kaitīgo izmešu, jo nenotiek degšanas process kā iekšdedzes dzinējā. Viena no galvenajām priekšrocībām ir mazais enerģijas patēriņš, pateicoties lielajam elektromotora lietderības koeficentam, kas ir lielāks par 0,9. Savukārt iekšdedzes dzinējiem lietderības koeficients ir tikai 0,3 – 0,5. Tāpat elektromotoram nav nepieciešama eļļa un eļļas filtri, arī bremžu kluči jāmaina trīs reizes retāk, turklāt uzlādēt akumulatoru bloku 80% apmērā no 50 kilovatu jaudīgas līdzstrāvas uzlādes iekārtas iespējams 30 minūšu laikā. Uzlādēt akumulatoru bloku iespējams arī no mājas rozetes.
Kārlis Dambrāns / cc


Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu
3
Pasaules dinamiskāko elektroauto topa augšgalu ieņem Šveices pētnieku izstrādātā sacīkšu automašīna ‘Grimsel’, kas simts kilometru ātrumu spēj sasniegt nieka 1,785 sekundēs, kā arī komandas ‘PlasmaBoy Racing’ pārveidotā automašīna ‘White Zombie’, kuras pamatā ir 1972. gada ‘Datsun’. Tāpat no līderiem neatpaliek arī Jaunzēlandē bāzētā uzņēmuma ‘Wrightspeed’ mašīna ‘X1’, kas 100 kilometru ātrumu var sasniegt tikai trīs sekunžu laikā.
Steve Jurvetson / cc


Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu
4
Pašlaik Latvijā jau ir vairāk nekā 200 elektromobiļu, no kuriem daudzus savām ikdienas vajadzībām izmanto vietēji uzņēmumi. Elektromobiļu uzlādes stacijas Latvijā atrodas Rīgā, Jūrmalā, Ogrē, Siguldā, Jelgavā, Gulbenē, Tērvetē un netālu no Talsiem – tūrisma un atpūtas centrā ‘Spāre’.
AS ‘Latvijas Valsts meži’ arhīvs


Elektromobiļi – lielisks veids, kā saudzēt vidi un rūpēties par dabu
5
Izmantojot elektromobili, protams, jāatceras, ka vidējais attālums, ko tas var veikt ar vienu uzlādi, ir 100–160 kilometru, bet, lietojot apsildi vai kondicionieri, iespējamais nobraukums sarūk par 20–35%. Tāpēc pirms došanās ceļā vienmēr jāpārliecinās, vai tuvumā būs kāda vieta, kur automobili uzlādēt.
Yahya S. / cc
Ķīnietis izgatavo koka elektromobīli, ko aprīko ar raķetēm un radaru Ķīnietis izgatavo koka elektromobīli, ko aprīko ar raķetēm un radaru   (5)
Pozitīvi jaunumi: lidojošas automašīnas būs jau 2017. gadā Pozitīvi jaunumi: lidojošas automašīnas būs jau 2017. gadā   (5)
Šādi izskatās pirmais stacionārais fotoradars 'melnajā punktā' Šādi izskatās pirmais stacionārais fotoradars 'melnajā punktā'   (8)
'Chevrolet' mēģinās glābt sadragāto vēsturisko 'Corvette' 'Chevrolet' mēģinās glābt sadragāto vēsturisko 'Corvette'  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.