Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim

Vasarā un rudenī rūpīgi ievāktās meža veltes iespējams saglabāt ziemai visdažādākajos veidos – sasaldēt, izžāvēt, izspiest sulā vai pagatavot aromātiskā ievārījumā. Tās plaši izmantojam kā papildinājumu svētdienas rītā ceptām pankūkām vai, gatavojot svētku kūku. Bet vai zināji, ka šīs gardās veltes vari izmantot ne tikai kā saldu gardumu, bet arī kā efektīvu palīgu cīņā ar vīrusiem un dažādām saaukstēšanās kaitēm? Par to, cik plašas ir mežā rasto gardumu ārstnieciskās iespējas, lasi šajā rakstā.
Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim
1
Brūklenes. Brūklenes zināmas kā efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei. Brūkleņu ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus. Kaltētu brūkleņu lapu un ogu pulveris aptur asiņošanu, bet lapu un ogu tēja palīdz pret nervozitāti, klepu un bronhītu. Savukārt ar ūdeni un medu sajaukta brūkleņu sula ārstē saaukstēšanos, galvassāpes, vēdera aizcietējumu, kā arī palīdz atkopties pēc vispārēja enerģijas zuduma.
www.pixabay.com
Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim
2
Mellenes. Melleņu lapas un ogas ir izplatīts līdzeklis tautas medicīnā, ko plaši izmanto sirds slimību ārstēšanai un redzes uzlabošanai, taču kaltētā veidā tās palīdz pret diareju. Mellenes satur vienu no retāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kas palīdz procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Tāpat mellenes satur daudz dzelzs un citu vērtīgu minerālvielu, kas spēcina organismu.
www.pixabay.com


Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim
3
Meža avenes. Avenes satur bioloģiski aktīvas vielas, kas stimulē svīšanu, pazemina ķermeņa temperatūru, kā arī veicina iekšējo orgānu apasiņošanu. Savukārt aveņu lapas satur vielas, kas palīdz aizkavēt šūnu bojājumus un paaugstina balto asinsķermenīšu aktivitāti, uzlabojot organisma imunitāti. Aveņu lapu novārījums noderēs kakla skalošanai klepus un angīnas gadījumā, bet lakstu tēja palīdzēs uzlabot gremošanas orgānu darbību, kā piemēram, pēc pārēšanās svētku laikā, kā arī pazeminās temperatūru saaukstēšanās gadījumā.
www.pixabay.com


Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim
4
Meža zemenes. Uzturā var izmantot gan auga lapas un ogas, gan arī saknes. Meža zemenes ir ne vien gardas un aromātiskas, bet arī ļoti veselīgas. C vitamīna meža zemenēs ir pat vairāk nekā citrusaugļos. Meža zemeņu uzlējums uzlabos ēstgribu un gremošanu, tāpat tas ārstēs bronhītu, klepu, kā arī kalpos par palīgu pret sirds vājumu un aptaukošanos. Gadījumā, ja no meža zemenēm vērojama alerģija, ogas iespējams aizvietot ar mazāk alerģiskajām meža zemeņu lapām un saknēm.
www.pixabay.com


Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim
5
Dzērvenes. Dzērvenes, tāpat kā citas meža ogas, ir bagātīgs C vitamīna avots. Tāpat dzērvenes satur arī vairākas citas bioloģiski aktīvas vielas, kas ogas uzglabājot, neļauj tām zaudēt labās īpašības. Pareizi uzglabājot, uzturvielas ogās uzglabājas līdz pat trim vai četriem mēnešiem. Dzērvenes palīdz uzlabot mutes veselību, pasargā no nierakmeņu veidošanās, līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz atveseļoties pēc dažādām infekcijām un sirds asinsvadu slimībām.
www.pixabay.com
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos   (4)
Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.