Iepazīsim Latvijā mītošās ķirzakas

Par saulainajām maija dienām īpaši priecīgi ir dažādu sugu rāpuļi, kuru ķermeņa temperatūra atkarīga no apkārtējās vides temperatūras. Ziemā šie kustoņi ir neaktīvi, auksto periodu pavadot ziemas guļā. Latvijā kopumā sastopamas septiņas rāpuļu sugas – viena bruņurupuču (purva bruņurupucis), trīs čūsku (gludenā čūska, zalktis un odze) un trīs ķirzaku (glodene, pļavas un sila ķirzaka) sugas. Šoreiz tuvāk iepazīsim tieši Latvijas faunai piederīgās ķirzaku sugas.
Iepazīsim Latvijā mītošās ķirzakas
1
Maskēšanās. Ķirzakas ķermeņa virspusi sargā "maskēšanās tērps", kas, rāpulim nekustoties, palīdz saplūst ar apkārtējo vidi, tādā veidā nereti paliekot ienaidnieka nepamanītam. Ja tomēr aizbēgt no ienaidnieka neizdodas, ķirzakas steidz izmantot savu īpašo, dabas doto aizsarglīdzekli – pašsakropļošanos jeb autotomiju –  nolaužot sev asti un atstājot to lokāmies uzbrucēja knābī, ķepās vai zobos. Upurētā aste atkal ataug, bet manāmi īsāka, citā krāsā un ar nepārkaulotiem skriemeļiem.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Iepazīsim Latvijā mītošās ķirzakas
2
Sila ķirzakas. Sila ķirzakas (Lacerta agilis) ķermenis, ieskaitot asti, var sasniegt pat 20 centimetru garumu. Tās pamatkrāsa ir pelēka, bet mugurpuse un sāni izrotāti ar plankumu rindām. Interesanti, ka tēviņiem šajā periodā ķermeņa virspuse un sāni iegūst spilgti zaļu nokrāsu. Sila ķirzakas gan Latvijā, gan Eiropā ir aizsargājamas. Rāpuļi ļoti pieķeras reiz izraudzītai dzīvesvietai, ko aizstāv no citiem savas sugas pārstāvjiem un bez nopietna iemesla nepamet.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Iepazīsim Latvijā mītošās ķirzakas
3
Pļavas ķirzaka. Pļavas ķirzaka (Zootoca (Lacerta) vivipara) ir Latvijā visbiežāk un plašāk sastopamā ķirzaka. Tā nevairās no mitrām vietām un ir visaukstumizturīgākā rāpuļu suga. Rāpuļa ķermeņa virspuse ir līdzīga kā sila ķirzakai, tomēr ir dažas atšķirības. Sila ķirzaka ir izteikti garāka, un tā uzturas gandrīz tikai sausos biotopos – vietās ar smilšainu augsni, priedēm apaugušās kāpās, izcirtumos un mežmalās, saulainās, smilšainās nogāzēs, vecu celtņu drupās un akmeņu grēdās.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Iepazīsim Latvijā mītošās ķirzakas
4
Glodene. Bezkājainā ķirzaka glodene (Anguis fragilis) atgādina čūsku, tomēr palūkojoties vērīgāk, saskatāmas ķirzakām raksturīgas iezīmes – relatīvi maza galva, kas vienmērīgi, bez sašaurinājuma pāriet ķermenī, neliela mutīte, neizteikta astīte, kā arī kustīgi acu plakstiņi, kas nav saauguši kā čūskai. Pieaugušo glodeņu ķermeņa krāsa ir ļoti dažāda ar vairāk vai mazāk izteiktu spīdumu.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Meža mātes aptieka Meža mātes aptieka  
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.