Iepazīsti pērn apbalvotos Latvijas mežkopjus

Pērn norisinājās pirmais Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) organizētais konkurss "Sakoptākais mežs", apzinot labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicinot sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. No iesniegtajiem pieteikumiem konkursam, žūrija izvēlējās septiņas dažādas saimniecības visā Latvijā, kuras apmeklēja, lai novērtētu katra saimnieka paveikto meža īpašumu apsaimniekošanā.
Iepazīsti pērn apbalvotos Latvijas mežkopjus
1
No apmeklētajām saimniecībām tika izvēlēti trīs finālisti, kuros žūrija saskatīja vienojošo iezīmi – šie meži tiek kopti no paaudzes paaudzē, kas ir būtiska vērtība ilgtspējīga meža apsaimniekošanas procesā. Laureāti tika paziņoti un apbalvoti meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs” svinīgajā pasniegšanas ceremonijā pagājušā gada decembrī, kas norisinājās Vidzemes koncertzālē "Cēsis”. Iepazīsimies ar īsteniem meža saimniekiem!
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Iepazīsti pērn apbalvotos Latvijas mežkopjus
2
Māris Bērziņš Brocēnu novada Cieceres pagasta "Jaunkalniņos” apsaimnieko 46 hektāru meža. Pēdējos desmit gadus viņš veltījis intensīvai jaunaudžu kopšanai un noturīgu mežaudžu veidošanai, turklāt paguvis arī realizēt ES atbalsta projektus jaunaudžu kopšanai un instrumentu iegādei. Īpašu vērību saimnieks pievērš meliorācijas sistēmu uzturēšanai, jo izprot to nozīmīgumu mitruma regulēšanā mežaudzē. Mežkopis atjaunot mežus pārsvarā veido mistraudzes, jo tās ir noturīgākas mainīgajā klimatā un tās mazāk posta meža zvēri. Runājot par pēctecību meža kopšanā, Māris to uztver šādi: "Katram ir jāuzdod sev jautājums: kāpēc es to daru un kas būs pēc manis? Ilgtspējīgai mežsaimniecībai tāpat kā jebkurai ilgtermiņa darbībai nav jēgas, ja nav pēctecības, nav bērnu, mazbērnu, kuriem tas arī būs svarīgi un kas to turpinās.” Konkursa „Sakoptākais mežs” ietvaros Māris saņēma galveno balvu – "Zelta čiekuru” par ilgtspējīgu saimniekošanu.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Iepazīsti pērn apbalvotos Latvijas mežkopjus
3
Jēkabpils novada Zasas pagasta saimniecības "Ļūcāni" īpašnieks Guntis Vībāns veiksmīgi atjaunojis 90. gadu sākumā nozāģētu un pamestu mežu, kurā tagad sēņotāji var ievākt kārtīgu rudens velšu ražu. Guntis arī apmežojis krūmiem apaugušās vietas, iestādot bērzus, egles, priedes vairāku hektāru platībā. 49 hektāru lielajā meža īpašumā arī izveidotas arī atpūtas vietas un izpļauta ceļa vieta, ļaujot ikvienam atpūtniekam baudīt meža burvību. Saimnieks ieguldījis arī pamatīgu darbu, sakārtojot senu dzimtas mājvietu. Arī Guntis konkursā saņēma balvu par ilgtspējīgu saimniekošanu – "Mazo zelta čiekuru”.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Iepazīsti pērn apbalvotos Latvijas mežkopjus
4
Limbažu pagasta "Liepziedu" saimnieks Kārlis Martinsons 10 hektāru īpašumu saņēmis mantojumā. Domājot par pēctecību, saimnieks mežu atdevis saimniekošanā savam dēlam, bet pašlaik pats vēl aktīvi turpina tajā darboties. Specializētas izglītības trūkums mežsaimniecības nozarē, Kārlim nav bijis šķērslis apgūt meža kopšanas gudrības strādājot. Caur īpašumu saimnieks izveidojis pusotru kilometru garu pastaigu taku, un tajā prieku par mežu gūst ne tikai paši saimnieki, bet arī citi vietējie iedzīvotāji. Kārlis nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu” saņēma "Mazo čiekuriņu”.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Mežs arī uzvārdos Mežs arī uzvārdos  
Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek? Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek?   (2)
Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā  
Jaunākās tendences koka izmantošanai interjerā Jaunākās tendences koka izmantošanai interjerā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.