Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā

Latvijas mežos ir daudz skaistu, cilvēka roku neskartu vietu, mežonīgu dabas taku, kurās var sajust dabas varenību un spēku. Taču īpaši paveicies ir tām vietām, kur saplūst krāšņa daba, tautas vēsture, bagāta kultūrvēsture un mīlestības caurstrāvots cilvēka darbs. Šoreiz īpašu uzmanību pievēršam cilvēku izveidotiem atpūtas parkiem, kur kokā darinātas skulptūras padarījušas šo vietu vēl neparastāku.
Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
1
Pastaiga pasaku pasaulē. “Latvijas valsts mežu” dabas parks Tērvetē lepojas ar vairāk nekā 100 skulptūrām, ko darinājuši dažādi koktēlnieki: Ritvars Kalniņš, Andris Donis, Normunds Stenkevics, kā arī Rīgas Amatniecības skolas audzēkņi. Tagad tā ir īsta koka skulptūru brīvdabas izstāde! Tērvetes parks mainās un attīstās, kļūstot arvien interesantāks. Līdztekus skulptūrām parkā skatāmi vēl neskaitāmi kokamatniecības izstrādājumi – norādes, namiņi, tiltiņi, kāpnes u. tml., kopskaitā pāri trijiem simtiem.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
2
Aizvīķu meža parks. Aizvīķi atrodas pašā Latvijas malā pie Lietuvas robežas, kur gaida jauka pastaiga pa meža parka celiņiem. To malās ir novietotas kokā grieztas skulptūras, kas atveido gan pasaku un leģendu tēlus, gan ar Aizvīķiem saistītus patiesus notikumus. Daudzu gadu garumā tapušas skulptūras iezīmē Aizvīķu parka īpaši enerģētiskās vietas – Raganu peļķi, Spoku kalnu, zemnieka Pumpura tikšanās vietu ar Melno kungu, Raganas soda vietu un Tumšo gaņģi. Šis noslēpumiem un leģendām apvītais meža parks ir brīnumainu pārsteigumu pilns.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
3
Kalētu meža parks. Tālajā pierobežas pagastā Kalētos ir izveidots meža parks, kurā var ne tikai atpūsties, bet arī apgūt vides zinības. Kopš 2011. gada rudens meža parka apmeklētājus sagaida Sēņu, Augu un Dzīvnieku taka, kur gan pieaugušie, gan bērni var uzzināt daudz jauna. Piemēram, salīdzināt kokā iegrebto dzīvnieku ķepu nospiedumus. Dzīvnieku takā aiz mežacūku ģimenes un ziņkārīgās ķirzaciņas, kas pakāpusies uz celma, lai labāk redzētu mežā notiekošo, satiekam bebra kungu, kuram dīķīša malā jāuzbūvē mājiņa. Sēņu takā atradīsies vieta arī kādai mušmirei un lāčpurnam. Parkā ir arī lapene un soliņi, kur kādu brīdi atpūsties.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
4
Zaķu pļava, ko sargā drukns koka garausis, ir viena no ainaviski skaistākajām vietām Zemgales līdzenumu vidū, kur apskatāms Vilces pilskalns ar takām un skatu platformām, kā arī iemēģināms gājēju tilts pār Vilces upi. Te var aplūkot smilšakmens atsegumus straujās Rukūzes upes kreisajā krastā. Pļavā iepretim pilskalnam izveidota atpūtas vieta ar galdiem, soliņiem, šūpolēm un vietu ugunskuram. Šeit atvēlēts laukums arī telšu vietām, tāpēc Zaķu pļavu vērts iekļaut garāka pārgājiena maršrutā.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
5
Kokneses parks. Starp atjaunoto Kokneses muižas ansambli un Kokneses pilsdrupām atrodas Kokneses parks. Tajā vislabāk var izjust gadalaiku maiņu un iepazīt pagājušo gadsimtu atstāto kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī retus un aizsargājamus augus un kokus. Parka celiņš aizved gar tēlnieka Ģirta Burvja veidoto 11 metrus augsto koka skulptūru „Mūžībai” un koktēlnieku – brāļu Rūrānu veidoto „Pūcīti”. Vēstures mīļotājus iepriecinās arī parkā apskatāmie zviedru laiku riņķa krusti un čuguna lielgabali, Kokneses pilsdrupas, Otrajā Pasaules karā kritušo apbedījumi, kā arī piemiņas akmens “Pērses meitene”.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Ieskats koku skulptūru dārzos Latvijā
6
Jaunmoku pils vardes. Jaunmoku pilī jau vairāk nekā 15 gadus mīt varžu skulptūru dārzs, kurā gozējas gandrīz 50 dažāda lieluma, izskata un arī rakstura koka figūras – gan vardes, gan citi dzīvnieki. Skulptūras veidojuši Rīgas Amatniecības vidusskolas koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas audzēkņi. Koka skulptūras priecē pils apmeklētājus, un pavasaros, ja labi ieklausās, var saklausīt, kā koka varžu koris sacenšas ar īstajām koncertētājām pils dīķī.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Iedvesmojošas filmas par dabu Iedvesmojošas filmas par dabu   (1)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā Pastaigas cauri koku galotnēm jeb sešas vietas, kas jāapmeklē Eiropā  
Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.