Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā

Gadsimtiem ilgi baznīcām bijusi nozīmīga vieta sabiedrības dzīvē, un Latvijā ir saglabājušās gandrīz neskartas koka baznīcas, kas nu ieguvušas arī kultūrvēsturisku nozīmi un iemieso sevī neaprakstāmu vēsturisku elpu. Šajā rakstā vari iepazīties ar dažām no skaistākajām koka baznīcām Latvijā, kas joprojām ir atvērtas apmeklētājiem.
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā
1
Svētā Jēzus luterāņu baznīca. Šī baznīca ir viena no lielākajām koka baznīcām Eiropā. Pašreizējais dievnams gan ir jau ceturtais šajā vietā, jo trīs iepriekšējos nopostījušas kara liesmas, taču pirmās baznīcas pamatakmens likts jau 1635. gadā. Visas koka konstrukcijas sastiprinātas ar koka tapām un liecina par amatnieku darba rūpīgumu un augsto profesionalitāti.
citariga.lv


Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā
2
Indricas Sv. Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīca. Arī vissenākā Latgales draudze Indricā lepojas ar savu koka baznīcu Daugavas krastā. Baznīcā ir vēsturiskas koka ērģeles ar īpatnējiem kokā grebtiem rotājumiem, kas sasaucas ar senajām gleznām un kokgriezumiem uz četriem grezniem altāriem. Baznīcai apkārt ir dārzs, kurā zem vāceglēm atdusas šīs baznīcas prāvesti: Dominieks Golmins, Jānis Kulikovskis, Jānis Kopalinskis un Jānis Lebedis.
visitlatgale.lv


Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā
3
Bērzgales Dieva Apredzības Romas katoļu baznīca. Šī ir viena no vecākajām koka baznīcām Latvijā, kura celta no 1744. līdz 1751. gadam. Nosaukumu baznīca ieguvusi no tuvumā esošā Bērzgales ezera. Baznīca laika gaitā ir maz mainījusies. Baznīcu vērts apmeklēt, lai apskatītu lielo altāri ar skaistiem baroka kokgriezumiem un divām Dievmātes gleznām, kā arī ērģeles, kas ir vienas no vecākajām Latgalē.
aglona.travel/lv


Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā
4
Turaidas Evaņģēliski Luteriskā baznīca. Dievnams būvēts 1750. gadā, un tas atrodas Turaidas muzejrezervāta teritorijā, Baznīckalnā, kas ir sena kapsētu vieta. Jaunuzceltajai baznīcai Turaidas muižas īpašnieks Oto Frīdrihs fon Budbergs dāvinājis alvas svečturus, kas joprojām rotā tās altāri. Turaidas koka baznīcas oriģinalitāte un nozīmība Latvijas sakrālajā arhitektūrā ir augsti novērtēta – 1932. gadā tai piešķirts aizsargājama arhitektūras pieminekļa statuss.
Turaidas muzejrezervāts


Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā
5
Tilžas Sv. Jāzepa Romas katoļu baznīca. Šo baznīcu jau no tālienes var pazīt pēc diviem smailiem torņiem, kuru galos – 24 metru augstumā – uzstādīti krusti. Interesanti, ka baznīcai ir gandrīz 10 metrus augsts akmens pamats. Koka velvē ir veidoti griesti, kas balstās uz četriem koka pīlāriem, un dievnama iekšpusē ir trīs koka altāri ar krāšņām gleznām.
bibliotekas.lv
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks   (2)
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Četras Cūkmena gudrības, kā atklāt meža noslēpumus Četras Cūkmena gudrības, kā atklāt meža noslēpumus  
Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā   (6)
Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī   (13)
Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.