Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm

Decembris ir laiks, kad teju ikvienā mājā smaržo mandarīni, piparkūkas un karstā šokolāde, bet logos deg svecītes. Lai vairotu svētku sajūtu, lielveikali piedāvā plaša sortimenta Ziemassvētku dekorācijas, tomēr, ļaujoties drosmei un fantāzijai, unikālus rotājumus vari izgatavot arī pats. Šajā rakstā piedāvājam aplūkot dažas interesantas idejas, kā Ziemassvētku rotājumus iespējams pagatavot no koka un citām meža veltēm.
Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
1
Svečturis. Bērza, ozola, alkšņa vai citu koku stumbrus iespējams izmantot visdažādāko svētku dekorāciju radīšanā. Piemēram, sazāģējot stumbru dažāda augstuma posmos, var iegūt estētisku kompozīciju, kur izvietot svecītes vai elektronisko lampiņu virteni. Koka stumbrus var aizvietot arī ar šķīvi vai trauku. To izkārtojot ar čiekuriem, egļu zariem, āboliem un citiem dabas materiāliem, iegūsi jauku dekorāciju, ko novietot uz galda.
www.pixabay.com
Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
2
Adventes vainags. Šī tradicionālā Ziemassvētku simbola izgatavošanā var izmantot visdažādākos dabas materiālus – čiekurus, zīles, kastaņus, egļu zarus, mizas vai lapas. Čiekurus, zīles un kastaņus pirms izmantošanas dekorēšanai ieteicams izžāvēt, jo tad tos vieglāk pielīmēt. Savukārt, lai vainagam piešķirtu raksturīgo formu, pamatam var izmantot cieši notītus salmus vai sauso oāzi.
www.pixabay.com


Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
3
Eglīšu rotājumi. Koks ir lielisks materiāls, lai izveidotu skaistus un izturīgus Ziemassvētku rotājumus, ko eglītē iekārt pašam vai uzdāvināt citiem. No plāna koka finiera iespējams izgriezt eglītes, zvaigznes, sirsniņas un citas formas, ko vēlāk izrotāt ar krāsām, pērlītēm un citiem dekoriem. Ja koka griešana šķiet pārlieku bīstama, rotājumus iespējams izveidot arī no koka zariņiem un stingras dzijas, ko, tinot kopā, var iegūt visdažādākās formas un figūras.
www.pixabay.com


Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
4
Dekorācijas. Koka zvaigznes un citas figūriņas lieliski noderēs ne tikai eglītes rotāšanai, bet arī citu telpas dekorāciju izgatavošanai. Virtenē iesietas koka figūriņas un čiekuri būs piemēroti izvietošanai uz kamīna vai iekāršanai logā. Savukārt no dažāda izmēra koka ripām vari izveidot sniegavīru, kas nezaudēs formu pat tad, ja ārā temperatūra būs pacēlusies līdz plus grādiem.
www.pixabay.com


Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
5
Ziemassvētku galds. Meža veltes var izmantot arī, klājot svētku galdu. Čiekuri radīs īpašu svētku noskaņu līdzās galda salvetēm un smaržīgam cepetim. Savukārt galda vidū izvietoti nelieli skujkoku zari, kas papildināti ar košiem mandarīniem, brūklenēm, kanēļa standziņām vai piparkūkām, viesu starpā raisīs sirsnīgas sarunas. Arī Ziemassvētku vakara mielasts garšos labāk līdzās galda dekoriem, kas nākuši no dabas.
www.pexels.com


Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm
6
Svētku veikals. Skaistākie un sirsnīgākie rotājumi nenoliedzami ir pašu rokām darināti. AS „Latvijas valsts meži" klientu centrā Vaiņodes ielā 1, Rīgā durvis vēris „LVM Sēklu un stādu" sarūpētais svētku sajūtu un smaržu eko veikals, kas darba dienās darbosies līdz pat gadu mijai. Tajā atrodami no sēklām un čiekuriem darināti, no skujām pīti un podiņos audzēti Ziemassvētku brīnumi, ko lolojušas Smiltenes, Strenču, Valmieras, Jelgavas, Kalsnavas kokaudzētavu un Kalsnavas arborētuma rūķu čaklās rokas. Ar mīlestību darinātie rotājumi var līdzēt dāvanu maisu pildīšanā un radīt svētku noskaņu ikvienā mājā, ļaujot baudīt arī svaigo meža smaržu.
AS "Latvijas valsts meži"
'Koks ir visur' – sešas lietas, kuru sastāvā atrodams koks 'Koks ir visur' – sešas lietas, kuru sastāvā atrodams koks   (1)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka Pieci iemesli, kāpēc māju būvēt tieši no koka   (2)
Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules   (3)
Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā  
Ziemassvētku ieskaņas aktivitātes Ziemassvētku ieskaņas aktivitātes  
Radošā darbnīca: spurainā čiekura bumba Radošā darbnīca: spurainā čiekura bumba  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.